Når maskinerne nemt vejer op til 40 tons

Nørrevang Auto og Maskinteknik i Himmerland reparerer og servicere store entreprenørmaskiner. Opgaverne klares direkte ude ved kunden og reservedelene kan skaffes fra dag til dag.

»Jo større - jo bedre«. Sådan er det ved Nørrevang Auto og Maskinteknik i Mjelds i Himmerland.
Her betyder størrelsen noget, og selvom der af og til er en minigraver, der skal serviceres, ja så er det sjældent maskiner under otte tons, som indehaver Erik Højgaard Hansen og sine tre ansatte makker med.
De reparerer og servicere entreprenørmaskiner, siger aldrig nej til en opgave, men alligevel er det de store entreprenørmaskiner, som fylder mest i kalenderen.

Halvdelen er Volvo-maskiner

Ikke bare er maskinerne »de tunge drenge i klassen«, over halvdelen har også teksten »Volvo« på siden.
- Jeg blev uddannet entreprenørmaskinmekaniker i 1983 og kom i lære ved Volvo i Svenstrup, som var suverænt den største i området, fortæller Erik.
Da virksomheden i Svenstrup lukkede i 2002 startede Erik Højgaard Hansen op for sig selv hjemme på ejendommen i Mjelds.
- Jeg ville faktisk starte med småmaskiner, men det blev aldrig rigtig til noget, hvorimod Volvo-kunderne kom af sig selv, griner Erik.

Reservedele til tiden

En af Eriks fornemste opgaver er at skaffe reservedele.
- Jeg køber ind ved fem forskellige firmaer, hvoraf de tre af dem har dag-til-dag levering, fortæller han.
Og det er vigtigt, at maskinerne kommer ud at køre igen så hurtigt som muligt, når kunderne er en af de store læssere i en grusgrav eller på Århus havn. For ikke at nævne en gummiged ved en af de store maskinstationer i nærområdet.
- Her ud over skal vi også bare kunne skaffe reservedelene hjem til fornuftige priser, siger Erik.

Løser opgaver ude ved kunderne

Nørrevang Auto og Maskinteknik har tre servicebiler og langt de fleste af virksomhedens opgaver foregår direkte ude ved kunden. Opgaver, der lige nu er rigtig mange af.
- Vi er faktisk på jagt efter både en servicebil- og en ny medarbejder mere. Det skal være en udlært medarbejder, som skal have erfaring, da han kommer til at køre alene fra start, siger Erik Højgaard Hansen, som tidligere har oplevet, at det ikke er nemt at finde kvalificeret personale.

Systematik og omhyggelighed

Selvom der repareres mange hydraulikslanger, ja så kan mange kunderne også selv, og ringer for at få hjælp til større og mere indviklede opgaver.
- Hvis du synes, der er meget teknik i en bil, ja så er det ingenting i forhold til de maskiner her, siger Erik.
Og ikke nok med en stor viden, kræver opgaverne også stor omhyggelighed og orden. Som for nylig, da en Volvo gummiged på 36 tons skulle have repareret gearkas-
sen.
 - Gearkassen blev plukket fra hinanden i mere end 1.000 dele. Det kræver systematik og at man samler det hele efter en vejledning. Her må det ikke ske, at man har en del i overskud, når gearkassen er færdig, når bare den alene vejer 1.200 kilo, siger Erik.
Interesse og passion
For ham er arbejde og fritiden smeltet sammen. Han arbejder samme sted som han bor og interessen for store entreprenørmaskiner er blevet en passion.
Er der en stor maskine på værkstedet i den ene længe af ejendommen, ja så er det ikke bare den lille flok islandske heste, der bliver sagt godnat til, når lyset slukkes.
Og kunden, han har selvfølgelig en erstatnings gummiged, mens arbejdet står på.

Læs også