Smukkere kan man ikke arbejde.

Det er den første tanke, man får ved ankomsten til det naturskønne Vallø Slot syd for Køge, hvor der i en tidligere hestestald nu er indrettet en række kontor- og mødelokaler for landbrugsvirksomheden Ingleby Farms and Forests.

Hesteboksene står der endnu, men på 1.salen – måske det tidligere, store halmloft – er indrettet en yderst moderne administration for 15 danske medarbejdere.

Herfra ledes et land- og skovbrug, der netop har rundet de 100.000 hektar fordelt på cirka 40 store gårde i 9 lande jorden rundt og med godt 1.200 ansatte, som har mange forskellige sprog og kulturbaggrunde.

Hvordan leder man et sådant globalt landbrug fra en tidligere hestestald ved Køge?

Positivt menneskesyn

- Det gør man med ledelse gennem tilstedeværelse og gensidig respekt, svarer Øjvind Krabbe straks.

Han er ansvarlig for HR og forretningsudvikling hos Ingleby og dermed helt central omkring omsætningen af virksomhedens mål og værdier til praktisk produktion.

- Vi har stor respekt for de lokale kulturer, som vores gårde ligger i verden over. Og samtidig har vi nogle klare etiske værdier, som er grundlaget for vores produktion.

En positivt menneskesyn med gensidig respekt for alle - høj som lav i organisationen - er en nordisk indstilling, som kommer fra Inglebys svenske ejerfamilie.

- At trives og udvikle sig med sit arbejde er et afgørende mål for alle vores ansatte, understreger Øjvind Krabbe, der på sine konstante rejser jorden rundt lægger vægt på at mødes med medarbejderne, spise sammen og være synlig.

- Vi bruger for eksempel også helst telefonen eller Skype frem for e-mail og SMS i vore kommunikation fra kontoret i Køge og ud til gårdene – så vi får en personlig, direkte kontakt, man ikke skal undervurdere betydningen af.

Uddannet i Sydafrika

Øjvind Krabbe er opvokset på en gård på Vestlolland og uddannet jordbrugsøkonom fra Landbohøjskolen og University of Stellenboch i Sydafrika.

Efter sin jordbrugsøkonomuddannelse i 1999 arbejdede Øjvind Krabbe som projektleder på United Plantations i Swaziland i et år.

Efterfølgende blev opgaven forretningsudvikling hos Fan Milk International i Vestafrika med primært virke i Ghana, Nigeria, Benin, Togo og Liberia. Efter to år rejste han til Malaysia i Sydøstasien, hvor han over en fem årig periode etablerede et netværk af producenter af råmaterialer, som forsynede Fan Milk fabrikkerne i Vestafrika. Efter ti år i Fan Milk skiftede Øjvind Krabbe i 2011 til Ingleby Farms.

Han arbejde består blandt andet i forretningsudvikling og i at udvikle lederne i de enkelte lande på skift.

- Vi gennemfører eksempelvis netop nu videreuddannelse af vores ledere i Rumænien, Baltikum og New Zealand. Næste fokusområder er Latin Amerika og Californien. Uddannelsen er spredt over 8 måneder fordelt på 4 moduler af to dages varighed, og der afsluttes med en eksamen. Vores træning fokuserer på ledelse, produktion og bæredygtighed, men det sociale aspekt er ligeledes af høj værdi.  

- Vi vægter også meget, at vores ansatte og vores produktion skal være et godt eksempel for det lokalområde, som vores landbrug ligger i. 

Teamwork

De høje etiske værdier hos Ingleby om bæredygtighed i bred forstand omfatter både miljø, produkter og sociale forhold.

- Derfor lytter vi til vores lokale ledere og medarbejdere, inddrager dem i samarbejdet med gensidig respekt og udvikler arbejdsforholdene i teamwork, understreger Øjvind Krabbe.

Dette skal imidlertid ikke forstås som en langtrukken og ineffektiv beslutningsproces, hvilket tydeligt ses af Inglebys udvikling på kort tid.

Den første farm blev købt i USA i 1998 og især efter 2005, hvor den nuværende direktør Hans Henrik Koefoed kom til, har udvidelsen med nye landbrug i nye lande været konstant accelererende.

Han har tidligere forklaret den effektive opstart af nyindkøbte landbrug:

- Inden for en måned efter at vi har overtaget en gård, er de bygninger, som vi ikke skal bruge, fjernet. Så anlægger vi veje, hegn og marker. Vi kommer altså i løb med det samme.

- Men vores mål er langsigtede, understreger Hans Henrik Koefoed.

- Vi er ikke ude på at score en hurtig fortjeneste og derefter forsvinde væk efter fem til seks år. Vi ønsker at etablere en bæredygtig produktion med høje etiske hensyn til både dyrevelfærd, miljø og lokalbefolkning.

Skift mod højværdi

De fleste af Inglebys gårde ligger på den sydlige halvkugle i lande som Argentina, Uruguay, Australien og New Zealand. Produktionen på den mange gårde omfatter blandt andet kød- og malkekvæg, får, salgsafgrøder, frøafgrøder og plantager med specialafgrøder. Dertil kommer skovbrug.

- De første seks-syv år, efter at Ingleby Farms blev startet for 17 år siden, var stille og rolige, hvor man skulle finde sine mål og værdier. Derefter kom der kraftig gang i opkøb af landbrug verden over.

- De sidste 10 års kraftige ekspansion forventer vi dog ikke fortsætter generelt, fortæller Øjvind Krabbe.

- Derimod fokuserer vi på, at konsolidere vores investeringer specielt inden for højværdiafgrøder – som for eksempel blåbær, vindruer og avocadoer.

Desuden vil de senere års vækst i hektarer og gårde bliver mere afløst af vækst i kvalitet og værdi. Et eksempel på potentialet i højværdiprodukter har Hans Henrik Koefoed givet fra USA.

- Vores farm i Californien udgør kun to procent af vores samlede areal, men 26 procent af vores indtjening. Det skyldes, at her produceres pistacienødder, som er usædvanligt indbringende.

- Hvor en afgrøde som majs næppe kan afkaste mere end seks til syv procent af en fuldt egenfinansieret produktion, så kan pistacienødder afkaste 30 procent, fortæller Hans Henrik Koefoed.

- Men min bestyrelse er efter mig for ikke, at få for stor andel af vores produktion bundet op på én produktionsgren, såsom pistacienødder. Derfor har vi på det sidste også investeret i flere højværdiafgrøder i Peru.

Værdier befæstes

Men frem for yderligere udvidelser skal der altså primært arbejdes indad i den globale organisation i de kommende år.

- Vi skal indarbejde vores stærke værdier yderligere på de forskellige gårde og vores ønske om bæredygtighed skal udbygges i flere retninger, fortæller Øjvind Krabbe.

Produktionen på Inglebys farme er ikke økologisk, men vi tilstræber, at producere med mindst mulig brug af pesticider og kunstgødning.

- Vi betegner det som naturlig bæredygtighed frem for økologisk, understreger Øjvind Krabbe, der om få dage skal af sted igen til New Zealand.