- Vi ønsker ingen hjælp fra EU eller regeringen

Den hollandske mælkeproducent Pieter van der Eyks klare holdning er, at den aktuelle markedssituation for mælk er selvskabt

- Vi har selv skabt et problem. Straks efter at kvoterne var væk, begyndte vi at producere betydeligt mere mælk.

Det er den umiddelbare melding fra Pieter van der Eyk, mælkeproducent ved Biddinghuizen i Holland, på spørgsmålet om, hvorfor EU's mælkeproducenter demonstrer i Bruxelles.

Han har en besætning med 150 malkende holsteinkøer i krydsning med racen Fleckvieh fra Bayeren, tre Lely-mælkerobotter og automatisk udfodring.

- Jeg ved godt, at der også er lukket til Rusland. Men her i Holland er der nu mange flere køer end før, og det er åbenbart mere, end afsætningen af mælk kan bære.

Han beretter om mange mælkeproducenter, som havde forberedt en udvidelse af besætningen fra måske 100 køer til 250 eller 400 køer.

- Og flere ældre landmænd, som have indstillet mælkeproduktionen for år tilbage, startede op igen.

Mælkekvoter erstattet med fosfor-rettigheder

Den hollandske regering havde ellers lagt et låg over besætningsudvidelser ved at indføre de såkaldte fosfor-rettigheder, hvor den enkelte mælkeproducent får lov til at producere en maksimal mængde fosfor i husdyrgødning hvert år.

- Man slap for en kvote og fik en anden i stedet. Der er også loft på mængden af N, som man må producere og skaffe afsætning for på egne eller andres marker.

Forfor-rettigheder kan også opnås gennem gylleaftaler med bedrifter med ingen eller lav fosforproduktion.

Skal trænes til et frit marked

Nu er besætningsudvidelserne imidlertid gået i stå. Mælkeprisen er simpelthen for lav – i Pieter van der Eyks område er afregningsprisen lige godt 2 kroner.

Løsningen ser han først og fremmest i en selvregulering af mælkeproduktionen.

- Vi producenter skal blive bedre til at aflæse markedet, så vi ikke skaber denne overproduktion. Men vi skal jo lige i træning efter de mange år med kvoter.

- Jeg mener ikke, vi skal hjælpes fra EU eller den hollandske regering. Det låser problemet mere end det løser det.

Han henviser til de økologiske mælkeproducenter, som i denne tid får helt op til dobbelt så meget i afregningspris, da der er mangel på deres mælk.

Andre kan

Pieter van der Eyks kan godt se nogle forhold, som EU kan hjælpe med eller ændre. Men generelt er han imod hjælp til at få forbedret økonomi og afsætning – for eksempel i form for en garanteret mindstepris på mælk.

- Andre landbrugsprodukter har lært at klare sig på et frit marked – for eksempel svineproducenter. Så må vi også kunne lære det.

Han håber dog, at bankerne vil vise hensyn til de mælkeproducenter, der har foretaget store lånefinansierede investeringer og ikke straks melder dem konkurs.

Han kan dog ikke genkende de meldinger, som er hørt de seneste måneder her i Danmark, om at mange hollandske landbrug er konkurstruede.

- Jeg tror tværtimod, at vi trods alt er bedre økonomisk stillet end mange danske landmænd.

Ser lys fremtid

Hans planer på fem års sigt er en rolig udvikling op til 180 køer – senere måske 240 køer, samt indsættelse af den fjerde malkerobot. Nuværende stald er kun tre år gammel og kan rumme denne forøgelse.

- Jeg tror, at fremtiden for os mælkeproducenter ser lys ud, hvis vi ikke taber hovedet her første gang, hvor vi skal tilpasse vores produktion til markedet. Her i Holland har man altid sagt: Ingen mælkebønder – ingen mad.

- Jeg tror, det samme gælder Danmark.

Læs også