Minksygdom truer danske minkavleres merpris

Efter det aktuelle udbrud af plasmacytose, skal smittebeskyttelse i tages særdeles alvorligt, lyder det fra Kopenhagen Furs Torben Nielsen.

Mellem 110-120 minkfarme omkring Holstebroegnen er den seneste tid blevet ramt af minksygdommen plasmacytose, der blandt andet giver mink nyresvigt, lungesygdomme og dårlig pels.

Mistanken går på, at smitten i området kommer fra Holstebro Fodercentral. Torben Nielsen direktør i Kopenhagen Fur er bekymret for smitteudbruddet. Han kommer nu med noget, som godt kan minde om en opsang til de danske minkavlere, så det kan blive undgået at smitten spreder sig.

I sin leder i minkavlernes eget fagblad Dansk Pelsdyravl opfordrer han således til, at alle avlere og andre aktører i erhvervet tager plasmacytose-bekæmpelsen særdeles alvorligt.

- De seneste indberetning fra dyrlægerne indikerer, at et massivt flertal af avlerne ikke har fokus på retningslinjer og anbefalinger om, hvorledes man håndterer smittebeskyttelsen bedst muligt.

- Besøgende bliver ikke bedt om at dække sko og tøj med engangsplasticovertræk, på alt for mange farme er der ikke adgang til håndvask, familiens hund eller kat har adgang til farmen og så videre, skriver han.

Han forklarer, at der er milliarder på spil for dansk pelsdyravl. Den danske merpris på 40 procent kan således ledes direkte tilbage til, at Danmark i mange år har været i stand til at holde plasmacytose under kontrol.

Fra LVK Minkdyrlægerne er teamleder Peder Elbek Pedersen helt enig med Torben Nielsen.

- Der kan gøres rigtig meget mere for smittebeskyttelse, siger han.

Læs mere i den trykte udgave af Effektivt Landbrug torsdag.

Læs også