L&F kalder klimaaftale for et vigtigt skridt

Man mangler i international sammenhæng at tage fat på de helt unikke karakteristika for landbrugssektoren, mener viceformand

Klimaforandringerne er en global udfordring, der kræver globale løsninger.

Det mener man hos Landbrug & Fødevarer (L&F), hvor man tager godt imod den klimaaftale, der er kommet på plads ved COP21 i Paris.

For L&F har den altoverskyggende prioritet været at få det internationale samfund til at anerkende fødevareforsyningssikkerhed som et væsentligt tema i klimadrøftelsen.

- Budskabet fra verdens bønder har været meget stærkt de seneste 14 dage. Vi bliver nødt til at fremme en klimavenlig, bæredygtig intensivering af verdens fødevareproduktion, så verden kan producere mere mad med brug af færre ressourcer. Ellers får vi en yderligere acceleration af migration fra landområderne i de mest udsatte lande til byerne og videre til de rige lande i eksempelvis Vesteuropa, lyder det fra viceformand i L&F Lars Hvidtfeldt, der selv har været til stede under forhandlingerne i Paris.

L&F har deltaget i forhandlingerne via den internationale landbrugsorganisation World Farmers Organization.

- Vi er godt tilfredse med, at det er lykkedes at få fødevareforsyningssikkerhed på dagsordenen, og i den endelige aftale er det direkte skrevet ind, at fødevareforsyningssikkerhed er en fundamental prioritet, og at vi skal finde klimaløsninger, der ikke sker på bekostning af produktionen af fødevarer, konstaterer Lars Hvidtfeldt.

Kunne være stærkere

Han tilføjer, at aftalen dog godt kunne have været stærkere.

- Man mangler i international sammenhæng stadig for alvor at tage fat på de helt unikke karakteristika for landbrugssektoren. Men aftalen er et vigtigt skridt i den rigtige retning, vurderer Lars Hvidtfeldt.

Aftalen lægger op til, at reduktionen af drivhusgasudledninger skal intensiveres yderligere i de kommende år, da den nuværende kurs ikke i sig selv vil opfylde målet om maksimalt to graders temperaturstigning og arbejdet på at komme nærmere halvanden grad

- Det er afgørende, at dansk fødevareproduktion ikke kommer i klemme ved yderligere reduktionsforpligtelser. De mest effektive produktioner, som den vi har i Danmark – og som er opnået ved brug af moderne teknologi, rådgivning og energibesparelser - skal fortsat have vilkår, der sikrer vækst, udvikling og innovation, der også kan komme resten af verden til gavn, siger Lars Hvidtfeldt.

Læs også