Kronhjorte og gæs er smukke og skadelige

Bestandene af både gæs og kronhjorte er de seneste år flere steder steget næsten eksplosivt, og dyrene kan forvolde massive markskader

Store flokke af gæs på træk gennem Danmark i efteråret eller foråret er efterhånden et velkendt syn mange steder. Tilsvarende er der på bestemte lokaliteter kommet betydeligt flere kronhjorte, oplyser seniorkonsulent Cammi Aalund Karlslund fra Seges.

- Bestanden af krondyr er de seneste år steget eksplosivt i flere dele af landet. Krondyrene ødelægger landbrugsafgrøder, når de spiser og nedtramper afgrøderne. Den stigende krondyrbestand kan medføre lokale problemer med massive markskader.

Kræver tilladelse fra Naturstyrelsen

De store dyr giver sammen med flokkene af gæs særligt meget skade på marker med vinterafgrøder, på nysåede eller ikke høstede marker.

- Markskader forårsaget af gæs er et velkendt problem mange steder i landet, og det medfører økonomiske konsekvenser for den enkelte landmand, som ikke kompenseres, påpeger Cammi Aalund Karlslund.

Flokkene på markerne er blandt andet bramgæs, der er fredet, og som derfor kun må reguleres, når der er givet tilladelse fra Naturstyrelsen.

- I Danmark findes der fem jagtbare arter af gæs, som er grågås, blisgås, sædgås, kortnæbbet gås og canadagås. Men da markskaderne ofte foregår uden for jagttiden, kan jagt alene ikke komme problemet til livs.

Flere afværgemidler

Hvis først flokke af gæs har slået sig ned på ens marker, findes der mange forskellige afværgemidler.

 - Af de mest brugte er fugleskræmsler, oppustelige fugleskræmsler også kaldet hylere, gaskanoner, poser eller flamingokasser på stager og elektroniske maskiner som afspiller lydeffekter, oplyser seniorkonsulenten.

Til at afværge kronvildt påpeges fugleskræmsler, oppustelige fugleskræmsler også kaldet hylere, gaskanoner, poser eller flamingokasser på stager, hunde, brug af forskellige lugtmidler og elektroniske maskiner som afspiller lydeffekter.

- Opsætning af midlertidige hvide hestebånd, kan være med til at holde krondyrene ude af arealerne, når belastningen er allerstørst, slutter Cammi Aalund Karlslund.

Læs også