Tre studerende fra JU Århus Vejlby er nogle af hjernerne bag den samlende app til landsbyboere, Fællesskabet, som netop har vundet Innovations Award 2016 på Gram Slot.
Thorbjørn Westh Koefoed, Simon Kvartborg og Rasmus Kofoed-Pihl fra JU Århus var på det vindende hold, da Innovationscamp 2016 på Gram Slot i eftermiddag nåede sin afslutning. Sammen med seks andre studerende fra resten af landet har de lavet et køreklart koncept for en landsby-app, der skal frigive mere tid og skabe større sammenhold i landdistrikterne.
App-idé kom hurtigt
De tre agrarøkonomer vidste ikke helt, hvad de gik ind til, da de tjekkede ind på Gram Slot til to dages innovationscamp. De kendte temaet, "Det gode liv på landet", men det var nærmest også det.
- Vi blev sat sammen i den her gruppe med folk fra de andre landbrugsskoler uden helt at vide, hvad vi skulle. Men så kom vi egentlig ret hurtigt til at snakke om den her app, der kan være med til at løse en masse udfordringer for dem, der bor i landdistrikterne, fortæller Thorbjørn Westh Koefoed.
Mere tid til det gode liv
Tanken bag innovationscampen 2016 var at komme med bud på, hvad der skal til, for at tiltrække mennesker til landdistrikterne - og fastholde dem der. At sikre det gode liv på landet. For vindergruppen har omdrejningspunktet været tid.
- Der er i forvejen en masse gode ressourer ude på landet. Hvorfor ikke samle dem i lommen, så vi kan frigive noget mere tid til de borgere, der bor her? Vi tænker i emner som samkørsel, servicenetværk og fælleslagre, så landsbyboere for eksempel kan låne en trillebør lidt længere nede ad vejen, i stedet for at købe en selv, forklarer Simon Kvartborg.
Dommerne: Realistisk og brugbart projekt
Det var et enigt dommerpanel, der pegede på gruppen som vindere af Innovations Award 2016. Dommer Marie Bøttcker fra Vejen Kommune overrakte prisen med følgende begrundelse:
- I leverer et produkt, der samtænker mange delelementer fra lokalsamfundet og dermed rammer mange målgrupper. Samtidig er jeres idé realiserbar inden for en overskuelig tidshorisont, og så er den skalerbar i den forstand, at app'en kan bruges hvor som helst og af hvem som helst, altså i mange landsbyer og ikke bare i én.
Vindergruppen skal nu gøre klar til at præsentere deres idé for relevante parter i Vejen Kommune, herunder lokalrådene i landssistrikterne, for at overbevise dem om, at landsby-app'en skal føres ud i livet.