250 planteavlere fik praktiske planteråd

Det blev en dag med aktuel information og viden, da Patriotisk Selskab afviklede den traditionelle planteavlskonference i Odense

Der er nok at sætte sig ind i af regler, forordninger, tilskudsmuligheder, for slet ikke at tale om ændrede dyrkningsmetoder, plantebeskyttelsesmidler, og generel driftsøkonom, hvis man er en moderne, effektiv planteavler.

Derfor havde godt 250 medlemmer og øvrige interesserede tilmeldt sig årets planteavlskonference, som Patriotisk Selskab i mandags arrangerede på Odense Congress Center.

Og på minuttet klokken 9.20 indledte en af selskabets egne planteavlskonsulenter, Morten Eshøj da også med den basale og nødvendige viden om de mange nye støtteregler, og hvordan man undgår faldgruberne, inden NaturErhvervsstyrelsens folk kommer på kontrolbesøg.

 

Grønne krav

- Som bekendt hedder EU-støtten ikke længere enkeltbetalingsordningen, men grundbetalingsordningen med den nye såkaldte »grønning«, hvor der indgår grønne krav for at få den sidste del af støtten ud over grundbetalingen, forklarede Morten Eshøj.

Fra og med i år er værdien af betalingsrettighederne pr. hektar faldet fra 2.010 kroner til 1.286 kroner. Med de grønne tilskud kan der nås op på 1.890 kroner eller 120 kroner mindre pr. hektar. Frem mod 2019 falder det samlede beløb til 1.820 kroner.

- Men det kræver, at man har styr på de grønne forpligtelser, blandt andet de nye miljøfokusområder og flere afgrøder, påpegede konsulenten.

 

Energitilskud til traktorer

Blandt de øvrige indlæg var en gennemgang af mulighederne for at opnå tilskud til en ny traktor.

- Det, som det reelt handler om, er, at man sælger den energibesparelse, der opnås gennem anskaffelsen af en ny og mere brændstofbesparende traktor, forklarede specialkonsulent Rikke Hørbye Sønder i sit indlæg på konferencen.

Plantekonferencen i Odense Congress Center bød i dagens løb også på en lang række øvrige spændende indlæg inden for den aktuelle, praktiske planteavl. Således blev blandt omtalt resistensproblematikker, nye regler for svampemidler, forsøg med fokus på rodudvikling i hvede, målrettet kvælstofregulering og præsentation af optimerede dyrkningsstrategier.

 

Læs også