LMO: Mark uden gødning er skidt for køerne

LMO’s chef for Planteavl er enig med kritikerne i, at dette §3-sprøjteforbud vil få vidtgående konsekvenser for landmændene.

Et planlagt forbud mod at gødske og sprøjte § 3 arealer kan være skidt for fremtidens landmænd. Med den holdning har Landbrug & Fødevarer sammen med en række utilfredse landmænd i denne uge haft foretræde i Folketingets Miljøudvalg, som står overfor at indføre forbuddet.

Hos LMO er chef for planteavl, Lars-Ejler Hansen, enig i den bekymring, der hersker blandt landmænd, såfremt forbuddet mod at sprøjte eller gøde § 3 arealer bliver til virkelighed.

- Staten ønsker at beskytte naturen, men hvis de indfører dette forbud, kan det ende med, at de opnår lige det modsatte. Med det mener jeg, at sådanne arealer på sigt vil blive uproduktive, og at det dermed ikke kan betale sig for landmanden at have dyr gående på arealerne. I stedet vil arealerne typisk blive slået en gang om året, hvilket vil sænke biodiversiteten. Det kan jeg ikke forestille mig er i nogens interesse, siger Lars-Ejler Hansen.

Kvægbrugere bruger i dag arealerne til afgræsning. Hvis disse arealer fremover ikke må få gødning, kan de køer, der skal æde af græsset, ikke få den næring, de har brug for.

- Som det er i dag, er der i forvejen ingen landmænd, der sprøjter særligt meget på netop disse arealer, men det er vigtigt at have muligheden, når arealerne invaderes af tidsler og andet ukrudt. Jeg synes derfor, det er ærgerligt, hvis Staten lykkes med at få forbuddet trumfet igennem, da det på sigt kan gøre mere skade end gavn, siger Lars-Ejler Hansen fra LMO.

I Danmark er cirka 10 procent af landets areal beskyttet gennem Naturbeskyttelseslovens § 3. En del af arealet kræver pleje i form af fx afgræsning af køer for at undgå tilgroning. 

Læs også