Sprøjtecertifikat fornyes hvert fjerde år

Teknisk rådgiver ved LMO, Hans Thostrup, gør en dyd ud af, at landmændene også går klogere hjem, når de har været på sprøjtekursus

Hos flere rådgivningscentret afholdes opfølgningskurser for sprøjtefører, heriblandt hos LMO, hvor teknisk rådgiver, Hans Thostrup, har ansvaret.

- Udbringer du pesticider erhvervsmæssigt, er der lovkrav om fornyelse af sprøjtecertifikatet hvert fjerde år, fortæller han.

Et æble om dagen

Hans Thostrup begynder alle sine sprøjtekurser med at tage et æble frem.

- Det er jo altid godt, at begynde med det positive og ros, så med æblet henleder vi opmærksomheden på de problemer, der var for et par år siden, hvor man på økologiske æbler kunne finde spor af pesticidet Boxer.

- Der er jo ingen af os, der finder, at det var en god historie, og landbruget handlede da også prompte, hvilket resulterede i, at ingen målinger i 2014 viste spor af pesticidrester på økologiske æbler. Det er rigtigt godt, lyder det.

Hans Thostrup benytter også historien til at komme omkring, hvordan man køreteknisk undgår for stor afdrift, og hvilke dyser der er de korrekte at køre med.

- Vi tager en snak om, hvilke dyser der benyttes optimalt til hvad, forklarer han.

Gennemgang af midler

Også det plantemæssige berøres på kurserne. En planteavlskonsulent gennemgår de forskellige midler. Hvilke benyttes hvor? Er der kommet nye og bedre til? Hvordan udfylder man en sprøjtejournal, ligesom lovgivningen opsummeres.

- Vi lægger stor vægt på lovgivningen på kurset, fortæller Hans Thostrup.

- Og så er miljøproblematikken i stor fokus. Vi skal kunne formidle, hvor meget og hvordan der skal sprøjtes, uden at det påvirker den omkringliggende natur negativt.  

LMO afholder opfølgende sprøjtekurser den 17., 26. og 28. februar samt 11., 12. og 21. marts.

Læs også