Udsigt til dollarkurs på over 8 kroner

Dollars har potentiale til at nå over minimum otte kroner i løbet af to til tre år, lyder det fra Agromarkets. Det kommer landmænd til gode

Prognoserne for landbrugets indtjening for 2015 og 2016 har ind til videre langt fra været rar læsning.

Værst ser det således ud for svineproducenterne, som ifølge erhvervets egne prognoser i gennemsnit ventes at gå ud af 2015 med et driftsunderskud på 822.000 kroner.

Men måske går det slet ikke helt så galt, som prognoserne spår. Sådan lyder det i hvert fald fra Jens Schjerning, finansanalytiker i Agromarkets, der henover julen fik en positiv overraskelse, da dollarkursen brød et vigtigt niveau.

Det betyder nemlig, at ud fra en teknisk analyse, så giver det minimumspotentiale på en dollarkurs på over 8 kroner i løbet af to til tre år. Det skriver han i denne uges midtugeopdatering fra Agromarkets, hvor han også forklarer, at holder den profeti om dollaren stik, så vil de prognoser, der er udarbejdet for dansk landbrug, efter Agromarkets vurdering være for pessimistiske.

Netop kursen på amerikanske dollars har enorm stor betydning for landbrugets eksport. Landbruget eksporterer for cirka 160 milliarder årligt, hvoraf cirka en tredjedel (53 milliarder kroner) afregnes i dollar, eller anden dollarrelateret valuta. 

Jens Schjerning forklarer, at den stigende dollarkurs dog ikke bliver den redningskrans, som dele af landbrugserhvervet måske måtte gå at sukke efter.

- Det vil redde nogle, men det vil ikke redde alle, siger Jens Schjerning.

 Tager ikke højde for dollarkurs

Fra Landbrug & Fødevarer lyder det fra chefkonsulent Karsten Flemin, der netop udarbejder prognoser for svinekød, at det rigtig nok vil være særdeles positivt for landmændene, hvis dollarkursen stiger. Stiger kursen, vil de nuværende prognoser rigtig nok være for pessimistiske, forklarer han.

- Men jeg prøver ikke at sidde at gætte på valutakursernes udvikling, når jeg laver prognoser. Dem holder jeg fuldstændig uændret. Men det er helt klart, en stigende dollarkurs vil gøre, at det, alt andet end lige, vil blive nogle bedre prognoser, siger Karsten Flemin.

Læs mere i dagens trykte udgave af Effektivt Landbrug

Læs også