Minister skal i samråd om forurenet frugt

Miljøminister Kirsten Brosbøl skal svare på, hvad hun vil gøre for at sikre øko-frugtavlere mod tab ved forurening med prosulfocarb

Sidste efterår måtte en række økologiske æbleavlere kassere deres sene æblehøst, fordi frugten var forurenet med sprøjtemidlet prosulfocarb, som bruges i konventionelt landbrug.

Tirsdag skal miljøminister Kirsten Brosbøl (S) så i åbent samråd i Miljøudvalget. Udvalget har bedt ministeren om at redegøre for, hvordan hun vil sikre økologiske producenter mod tab i forbindelse med forurening med prosulfocarb.

Og hos Økologisk Landsforening forventer Per Kølster at se handling:

- Vi står fast ved vores ret til at producere frugt uden giftrester, og forbrugernes ret til at finde giftfri frugt på hylderne. Det er miljøministerens ansvar, at det i dag er fuldt ud lovligt for landmænd at medvirke i en forurening af vores økologiske varer.

- Miljøstyrelsen har kendt til det meget store indhold af prosulfocarb i regnvand i næsten syv år og forurening af æbler siden 2010. Det er på tide, at Miljøstyrelsen handler i sagen.

Ønsker erstatning

Per Kølster peger på, at Landbrug & Fødevarer har ydet erstatning til de økologiske æbleavlere for deres tab sidste år, men organisationen afviser at yde erstatning i år, hvis forureningen gentager sig.

Økologisk Landsforening har derfor ansøgt landbrugets Promilleafgiftsfond, som finansieres af provenue fra pesticidafgifter, om erstatning til de økologiske æbleavlere, skulle de lide tab igen på grund af forurening i i år eller næste år.

Ifølge foreningen gav fondens bestyrelse mandag afslag på erstatning.

- Når hverken landbrugets fonde eller organisationer vil kompensere for denne kassering af økologiske og konventionelle æbler, sætter vi vores lid til, at ministeren træder til. Sker det ikke, vil en gentagelse af forureningen betyde enden på den danske æbleproduktion, lyder det fra Per Kølster.

Det åbne samråd begynder efter planen klokken 16.00, og du kan følge det her.

Læs også