UV-lys i tanken sparer en arbejdsdag om måneden

Med et væsentligt mindske rengøringsbehov er svineproducent Thomas Mortensen ikke i tvivl om, at UV-lys i vådfodertanken er en god ide

- Så simpelt, at man tror det er løgn.

Sådan lyder det fra svineproducent Thomas Mortensen, Nykjærsminde A/S fra Hals i Nordjylland, der har benyttet UV-lys i sine vådfodertanke de seneste par år.

- Fra den ene dag til den anden forsvandt for eksempel vores problemer med udskudt endetarm i farestalden, fortæller Thomas Mortensen.

- Og det formentlig, fordi UV-lyset har nedsat mængden af svampe og bakterier i vores vådfoder. Det har i hvert fald ikke været et problem siden.

Nedbryder arvemasse

Kortbølget ultraviolet lys (UV) har en bølgelængde på 25 nanometer, der inaktiverer svampe, bakterier, alger og vira, ved at nedbryde mikroorganismernes arvemasse og dermed gør dem ude af stand til at formere sig.

Thomas Mortensen er ikke i tvivl om, at UV-lyset har en positiv effekt, på de naturligt dannede toksiner der er i vådfoderblandingen og dermed på problemer, som eksempelvis udskudt endetarm.

- Ser man på foderet, har det fået en hel anden farve, end det havde før, siger han.

- Før vi satte UV-lyset op, havde foderet en noget mørkere farve, og var mere klistret, end det er i dag. Det var efter min målestok ikke særligt appetitligt. Det er helt anderledes nu. Det lugter anderledes frisk og farven er lys, forklarer han.

- Og de »guirlander«, der før hang ned langs siderne i vådfodertanken, er der ikke længere. Det er en helt anden oplevelse, eksempelvis at rengøre tankene, siger Thomas Mortensen.

Mindre behov for rengøring

Før Thomas Mortensen fik sat UV-lys op i vådfodertankene, var det nødvendigt at rengøre tankene mindst en gang om ugen.

- Nu rengør jeg kun en gang om måneden, og det er en væsentlig tidsbesparelse. Det tager hurtigt en tre timer at rengøre de to tanke, så sammenlagt er det en hel dag om måneden jeg sparer, siger han.

Da Effektivt Landbrug var på besøg på Thomas Mortensen svineproduktion, var det 20 dage siden, at tankene sidst er blevet rengjort. Og der er ikke meget skidt langs tankenes sider.

- Det er utroligt nemt at se, der hvor UV-lyset ikke når ind. Der er foderet sortfarvet og tydeligt angrebet af toksiner, forklarer Thomas Mortensen.

Bedre tilvækst

Fra dag et har han kunne se den gavnlige effekt af lyset. Formentlig også på tilvæksten.

- Det er jo svært at bevise, hvad der er den egentlige årsag, men vi har to identiske staldanlæg. Den ene med tørfoder og den anden med vådfoder.

- I lang tid døjede vi med, at de 7 kg's grise, vi producerede i stalden med vådfoder, konstant vejede 400 gram mindre en de 7 kg's grise, vi producerede i stalden med tørfoder.

- Efter vi har fået sat UV lys op i vådfodertanken, er den forskel udlignet, bemærker han.

- Om der er en sammenhæng, ved jeg ikke. Jeg kan blot konstatere, at vi havde en vægtforskel på 400 gram og, at vi, i de to år vi har haft lyset oppe, ikke har kunne se forskel på grisene. Det kan da godt sætte lidt tanker i gang, siger Thomas Mortensen.

Solbrændte tanke

Alt i alt er Thomas Mortensen meget glad for den investering, han foretog for to år siden. Det eneste negative, han kan komme på, er, at der måske er en forkortet levetid på tankene.

- Vi kan se en form for solbrændthed indvendigt i tankene, der hvor de belyses, og det kan da godt være, at det kommer til at koste lidt på blandekarets levetid. Men skulle det være tilfældet, så er det nu billigt sluppet i forhold til de gevinster, vi har allerede opnået, påpeger han.

- Ingen problemer med udskudt endetarm, sparets tid til rengøring og formentlig øget tilvækst af smågrisene, konstaterer Thomas Mortensen.

Ingen hokuspokus

- Jeg er ikke til så meget hokuspokus, men UV-lys kan man forstå, og det skader ikke at være åben for muligheder og løsninger en gang imellem, siger Thomas Mortensen.

Producent Pernille Snitkjær fra A3N Aps oplyser, at en 14 watts UV-lampe klar til montering i vådfodertanken koster 3.700 kroner pr. stk.

Læs også