Afrika er en omvendt Graakjær
I Danmark er investeringen stor og indtjeningsmarginalen lille.
– I Østafrika er det omvendt, siger Erik Poulstrup
- Afrika er inde i et udviklingsforløb, som passer perfekt til det innovationsgen, som mange danske landmænd helt specielt er udstyret med.
Hvor Afrika indtil for nylig tog mod støtte til alt fra cykler til pumpestationer, som ofte kun fungerede til første nedbrud, så er der de seneste år bygget et egentligt forretningsmiljø op.
- I Afrika siger man nu, at man er gået »from aid to trade« - fra bistand til business, forklarer Erik Poulstrup. Nu vil de handle og opbygge et permanent erhvervsmiljø.
Han kalder det nye erhvervsmiljø i Afrika for en omvendt Graakjær for danske landmænd. Hvor de i Danmark skal foretage en enorm investering i bygninger og staldinventar for at opnå en lille indtjeningsmargin, så er det omvendt i det nye Afrika. Her kan man for en forholdsvis lille investering opnå en stor indtjeningsmargin.
- Det er en spændende udvikling netop i disse år, hvor dansk landbrug på flere område har store muligheder.
Rådgiver med baggrund i landbrug og Afrika
Erik Poulstrup har netop baggrunden for at se dansk landbrugs muligheder i det sydlige kontinent.
Han arbejdede fra 2001-2003 med en række Danida-projekter i Kenya, og efterfølgende var han indtil 2010 ansat indenfor landbrugets rådgivning i Danmark.
- Nu hjælper jeg folk med at tjene penge på det, som de er gode til.
Med sit rådgivningsfirma Ascending, der har base i Aalborg, har Erik Poulstrup de senere år udviklet forretningsideer og lavet strategiplaner for en lang række firmaer både indenfor og udenfor landbruget.
- Vi arbejder i Ascending blandt andet med virksomhedsudvikling i forløb, der typisk tager 12 måneder. I den periode har vi månedlige ledelsesmøder, hvor vi tjekker driften og foretager nødvendige justeringer.
- Ved møderne tjekkes indtjeningen i projekter, der ses på styringen af omkostningsstrukturerne og implementeringen af nye forretningsideer. Ofte skal der skrives ansøgninger om tilskud eller godkendelser.
Selvstændigt rådgivningskontor i Kenya
Men det meste af Erik Poulstrups rådgivningsfirmas aktiviteter er med ham selv som hovedspiller.
- Med oprettelsen af vores kontor i Kenya kan jeg i sagens natur ikke være med i alle aktiviteter. Det var en test i sig selv at uddelegerer arbejdet uden på nogen måde at miste min knowhow på området.
- Men det er faktisk lykkedes rigtig godt, understreger Erik Poulstrup.
Rådgivningskontoret i Kenya blev sidste år bemandet med en kontorleder og to kenyanske ansatte. De har den helt afgørende lokale kontakt og kendskab til forretningsmentalitet og beslutningsveje i regionens erhvervsliv.
- Jeg er imponeret over, hvor hurtigt der nu skyder højhuse og firesporede motorvej op, for hver gang jeg tager turen ned til vores afrikanske kontor, siger Erik Poulstrup, som efterhånden har taget turen til Nairobi en del gange.
Forvent korruption
En dansk investor-landmand skal forvente at være meget tilstede dernede – i hvert fald under opbygningen af sine produktionsenheder.
- Mange udenlandske investorer har for eksempel brændt fingrene i nabolandet Uganda på majsdyrkning, fortæller Erik Poulstrup. Det er vigtigt, at man får tilknyttet en lokal medarbejder, som på neutral vis kan overvåge og følge ens produktion.
- Det er blandt andet dette, vi kan hjælpe med fra vores kontor.
Som dansker bliver man overrasket over den korruption, som findes overalt – og ikke mindst i Afrika og i Kenya.
- Men man skal stå fast og holde sig fra det. Det vil svie i starten, og man vil blive chikaneret ned bagerst i køen. Men på det lange sigt vinder man ved at blive anerkendt for ikke at være med til at støtte korruptionen.
- Så hellere leje en lokal til at stå i kø – det betyder ikke noget til de lokale lønninger, smiler Erik Poulstrup.
- Det lokale politi er heller ikke altid de bedste at ringe til, hvis man bliver udsat for forsøg på korruption. De kan godt holde med de forkerte – men mere lukrative - parter.
Den kenyanske regering gør i øvrigt en stor indsats for at få korruptionen ned. De har nemlig også lagt mærke til, at de lande, som virkelig kan få korruption ned på et tåleligt niveau, blive belønnet med billige lån af den internationale valutafond IMF.
Jordpriserne er kraftigt på vej op
Umiddelbart kan udlændinge ikke eje jord i Kenya, men via et holdingselskab er det alligevel muligt for en dansk landmandsinvestor.
- Ved de store, internationale byer er jorden oppe i samme pris som i Danmark. Men man skal ikke langt væk fra byområderne, før en dansk landmand vil finde jordpriserne absolut lave.
Går man efter at få en god jagt med som bonus for at købe afrikanske jordarealer, så er det primært Tanzania, som tillader udlændinge at eje jagtret.
Muligheder for at komme i gang
Generelt er der gode afsætningspriser allerede nu på majs, mælk og svinekød med videre.
- Det er foreløbig nemmest at etablere en mælkeproduktion eller planteproduktion, hvor forarbejdningskæden er bedst etableret. Produktion af svinekød er som nævnt mere nyt, og slagterierne er få.
En generel stor fordel i regionen er dog, at det har været et engelsk koloniområde og alle derfor taler engelsk.
- Der er naturligvis forskel på landene, men generelt er de østafrikanske lande som Uganda, Tanzania, Ruanda i vore dage velfungerende og med Kenya som det virkelige vækstcentrum, siger Erik Poulstrup.
Han vurderer, at for en startkapital fra 250.000 kroner er det muligt at etablere en virksomhed i området og dermed være i gang.