- Det er alligevel os, der bestemmer

– Hvor danske landmænd tænker på indtjeningen, tænker franske landmænd på frokosten, siger danske Jens Germann fra sit landbrug i Frankrig

- Naboerne kommer ofte rendende og spørger til, om vi ikke vil sælge vores jord, fortæller Jens Germann fra sit 265 hektar planteavlslandbrug i Loiredalen i Midtfrankrig.

Det har han imidlertid ingen planer om, men så får naboerne sig en snak og nysgerrigheden stillet. Livet virker afslappet for de midtfranske bønder, som Jens Germann ser dem.

- Omkring klokken 10 om formiddagen begynder snakken at dreje sig om den forestående frokost, som indtages fra tolv til to. Og fra midt på eftermiddagen går tankerne hen på den forestående middag om aftenen.

Tilfredse og afslappede

Nabobønderne virker ganske tilfredse, stiller ikke så store krav og har tilsyneladende alligevel luft i økonomien til de ting, som de gerne vil.

- Deres maskinpark er af en helt anden standard end på et dansk landbrug, fortæller Jens Germann. De kører deres maskiner helt ud, hvor vi ville have skiftet dem for længe siden.

- En fransk bonde lader næsten aldrig sin brugte traktor indgå i en handel om en ny traktor. Han beholder gerne den gamle til den er slidt helt op. På samme måde med de øvrige markmaskiner.

For nogen uger siden mødte Jens Germann sin nabo ved markskellet, stoppede og fik sig en snak. Naboen havde lige købt sig en ny traktor.

- Jeg spurgte ham, om han så havde fået affjedret foraksel og tilsvarende affjedret kabine, så den var behagelig at sidde i.

Det havde naboen ikke. Han havde i stedet prioriteret at få superstear på forhjulene, så traktoren kunne dreje skarpt. Den skulle nemlig trække hans ældgamle tre meter rotorharve, som han ikke ville skifte.

- Typisk undgår de franske bønder at sætte sig i gæld, hvilket også hænger sammen med, at de slet ikke har de samme finansieringsmuligheder, som vi har i Danmark, fortæller Jens Germann.

EU interesserer ikke

Det kommende EU-valg snakkes der slet ikke om med naboerne.

- Her er ingen plakater, som vi ser det overalt i Danmark i disse dage. Og det interesserer slet ikke bønderne at snakke om EU i almindelighed.

Den afslappede selvbevidsthed, som de franske nabobønder viser, skyldes ifølge Jens Germann, at de udmærket ved, at det alligevel er dem, der bestemmer, og at politikerne frygter dem.

- Det er såmænd ikke mange måneder siden, at de sidst var inde i Paris og hælde mælk ud og lukke et par af de store motorveje, da de var utilfredse med en bestemt ordning.

- Bønderne hernede har evne til at sætte dagsordenen. De ved, at Frankrig er ingenting uden dem, eller at det i hvert fald er opfattelsen hos de almindelige, franske borgere, som også vægter mad og måltider højt.

- Paradoksalt i forhold til Danmark, hvor landbrugseksporten har samme eller sikkert større betydning samfundsmæssigt, siger Jens Germann.

Læs også