Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt, om malkekøer kan udnytte biprodukter fra bioenergiproduktion
Den stigende fremstilling af bioenergi i verden giver
kvægbrugserhvervet nye og interessante muligheder for at anvende nogle af de
biprodukter, som følger med energifremstillingen.
Det fremgår af en ny rapport fra DCA – Nationalt Center
for Fødevarer og Jordbrug, hvori forskere fra Aarhus Universitet sammen med
DLG, Arla Foods og AgroTech har undersøgt erfaringer og viden om biprodukternes
anvendelse i foderrationen til malkekøer. Det oplyser centret på sin
hjemmeside.
Og her fremgår det, at rapportens konklusion er klar –
nemlig, at biprodukter fra produktionen af bioenergi i høj grad kan udnyttes i
fodringen af malkekøer. Vel at mærke uden, at det har negative konsekvenser på
eksempelvis mælkeydelse.
Hos DCA – Center for Fødevarer og Jordbrug peger man på,
at biprodukterne fra bioenergi-sektoren først og fremmest er bærme, glycerol og
proteinrige pressekager og skrå. Bærme, der er et restprodukt fra fremstilling
af bioetanol fra korn og majs, forekommer i forskellige former.
- Der er god dokumentation for, at bærme i såvel frisk, men
især tørret form – og af god og kendt kvalitet – kan indgå med op til 30
procent i foderrationen (tørstofbasis) til malkekøer og erstatte proteinkilder
af god kvalitet, som for eksempel soja- og rapsprodukter, uden negative
effekter på foderoptagelse eller mælkeydelse, forklarer lektor på Institut for
Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet Jakob Sehested på DCA – Center for
Fødevarer og Jordbrugs hjemmeside.