Malkekøer kan muligvis få glæde af energi-biprodukter

Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt, om malkekøer kan udnytte biprodukter fra bioenergiproduktion

Den stigende fremstilling af bioenergi i verden giver kvægbrugserhvervet nye og interessante muligheder for at anvende nogle af de biprodukter, som følger med energifremstillingen.

Det fremgår af en ny rapport fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, hvori forskere fra Aarhus Universitet sammen med DLG, Arla Foods og AgroTech har undersøgt erfaringer og viden om biprodukternes anvendelse i foderrationen til malkekøer. Det oplyser centret på sin hjemmeside.

Og her fremgår det, at rapportens konklusion er klar – nemlig, at biprodukter fra produktionen af bioenergi i høj grad kan udnyttes i fodringen af malkekøer. Vel at mærke uden, at det har negative konsekvenser på eksempelvis mælkeydelse.

Hos DCA – Center for Fødevarer og Jordbrug peger man på, at biprodukterne fra bioenergi-sektoren først og fremmest er bærme, glycerol og proteinrige pressekager og skrå. Bærme, der er et restprodukt fra fremstilling af bioetanol fra korn og majs, forekommer i forskellige former.

- Der er god dokumentation for, at bærme i såvel frisk, men især tørret form – og af god og kendt kvalitet – kan indgå med op til 30 procent i foderrationen (tørstofbasis) til malkekøer og erstatte proteinkilder af god kvalitet, som for eksempel soja- og rapsprodukter, uden negative effekter på foderoptagelse eller mælkeydelse, forklarer lektor på Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet Jakob Sehested på DCA – Center for Fødevarer og Jordbrugs hjemmeside.

Læs også