Økologer stærkt utilfredse med L&F-handlingsplan

L&F's handlingsplan er ikke nok til at stoppe forurening af økologisk frugt og grønt, mener Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening kræver en mere markant indsats for at holde økologi giftfri samt erstatning til økologer for deres tab. Ellers er der behov for politisk indgreb.

Den handlingsplan som Landbrug & Fødevarer for nylig offentliggjorde, og som var lavet i samarbejde med Syngenta er således ikke nok, mener Økologisk Landsforening.

- Økologisk frugt og grønt er forbrugernes eneste garanti for varer uden giftrester, og vi vil ikke acceptere at vores varer forurenes af andre. Planen indeholder fornuftige råd til landmænd, der bruger prosulfocarb, men sandsynliggør ikke, at de gode råd vil slå tilstrækkeligt igennem i landmænds daglige praksis i marken. Så står vi igen i 2014 med en forurening af økologiske varer, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at han man hos Økologisk Landsforening undrer sig meget over at Landbrug & Fødevarers økologichef siger god for en plan, der ikke hjælper de ramte økologer, og som ingen garanti giver for, at forureningen af økologisk varer ikke gentager sig i år.

 

Økologer skal holdes skadesløse

Syngenta og Landbrug & Fødevarer har også afvist Økologisk Landsforenings krav om erstatning til de økologiske æbleavlere for deres økonomiske tab. Avlerne havde betydelige omkostninger i 2013, som skyldes tilbagekaldelse af varer, fjernelse fra hylderne, returfragt og tabt fortjeneste under afklaringsperioden, mener foreningen.

 - Vi kræver, at de økologiske landmænds tab skal erstattes. Landbruget ønsker fortsat at bruge prosulfocarb, og tabet bør betales af producenten Syngenta eller af det samlede landbrugserhverv, da der er tale om en kollektiv skade og dermed kollektivt ansvar. Hvis Landbrug & Fødevarer og Syngenta er så sikre på, at planen sikrer økologisk frugt mod giftrester, som man påstår, hvorfor er det så et problem at garantere erstatning, hvis det skulle ske igen, spørger Paul Holmbeck.
Læs også