Smitte med ESBL fra fødevarer er et stigende problem, som også kræver en international indsats, vurderer DTU Fødevareinstituttet
DR1-programmet ”Kontant” fortalte forleden, at en rapport
fra DTU Fødevareinstituttet viser, at otte dødsfald hos mennesker i Danmark
skyldes ESBL-bakterier fra kyllingekød.
Men ifølge DTU Fødevareinstituttet undlod man i
udsendelsen at fortælle, at tallet er meget usikkert.
- Programmet citerede en rapport fra DTU
Fødevareinstituttet for, at otte dødsfald hos mennesker i Danmark skyldes ESBL
e-colibakterier fra slagtekyllinger. Tallet stammer fra en artikel i et
internationalt tidsskrift, som er refereret i rapporten. Udsendelsen undlod at
nævne DTU Fødevareinstituttets tilføjelse om, at tallet er meget usikkert
estimeret, skriver DTU Fødevareinstituttet fredag på sin hjemmeside, hvor også
seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet siger:
- Det er vores vurdering, at smitte af mennesker med ESBL
fra fødevarer er et betydeligt og et stigende problem. Det er ligeledes DTU
Fødevareinstituttets klare opfattelse, at antibiotikaresistens i fødevarer er
en national såvel som international problemstilling, som ud over en national
indsats også kræver en international indsats.
Hos DTU Fødevareinstituttet peger man på, at den årlige DANMAP-rapport
for 2012 viser, at forekomsten af resistente ESBL-bakterier i kyllingekød er
steget siden 2009.
- Rapporten gør klart, at
der er utilstrækkelige oplysninger til at udtale sig med sikkerhed om de
enkelte fødevarers betydning for smitte af mennesker med ESBL i Danmark. Det er
dog dokumenteret, at de ESBL-typer, der dominerer hos danske slagtekyllinger,
er fundet i forbindelse med sygdom hos mennesker, lyder det fra DTU
Fødevareinstituttet.