Fødevareinstitut: Usikkerhed om dødstal på grund af ESBL

Smitte med ESBL fra fødevarer er et stigende problem, som også kræver en international indsats, vurderer DTU Fødevareinstituttet

DR1-programmet ”Kontant” fortalte forleden, at en rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at otte dødsfald hos mennesker i Danmark skyldes ESBL-bakterier fra kyllingekød.

Men ifølge DTU Fødevareinstituttet undlod man i udsendelsen at fortælle, at tallet er meget usikkert.

- Programmet citerede en rapport fra DTU Fødevareinstituttet for, at otte dødsfald hos mennesker i Danmark skyldes ESBL e-colibakterier fra slagtekyllinger. Tallet stammer fra en artikel i et internationalt tidsskrift, som er refereret i rapporten. Udsendelsen undlod at nævne DTU Fødevareinstituttets tilføjelse om, at tallet er meget usikkert estimeret, skriver DTU Fødevareinstituttet fredag på sin hjemmeside, hvor også seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet siger:

- Det er vores vurdering, at smitte af mennesker med ESBL fra fødevarer er et betydeligt og et stigende problem. Det er ligeledes DTU Fødevareinstituttets klare opfattelse, at antibiotikaresistens i fødevarer er en national såvel som international problemstilling, som ud over en national indsats også kræver en international indsats.

Hos DTU Fødevareinstituttet peger man på, at den årlige DANMAP-rapport for 2012 viser, at forekomsten af resistente ESBL-bakterier i kyllingekød er steget siden 2009.

- Rapporten gør klart, at der er utilstrækkelige oplysninger til at udtale sig med sikkerhed om de enkelte fødevarers betydning for smitte af mennesker med ESBL i Danmark. Det er dog dokumenteret, at de ESBL-typer, der dominerer hos danske slagtekyllinger, er fundet i forbindelse med sygdom hos mennesker, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs også