Den danske produktion af minkskind har udløst eksportindtægter i milliardklassen.

Nu leder forskere fra Aarhus Universitet et nyt projekt, der har til formål at forbedre overlevelsen af minkhvalpe, dyrenes velfærd og effektiviteten i danske minkproduktion.

Hos Aarhus Universitet anslår man, at projektet vil kunne forbedre økonomien i dansk pelsdyravl med knap en halv milliard kroner om året ved at øge antallet af producerede skind pr. tæve. Det oplyser DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

- Vi har i tidligere forsøg vist, at den tidlige hvalpedødelighed hos mink kan reduceres til under otte procent. Det vil øge antallet af producerede skind pr. avlstæve fra nuværende 5,3 til 6,1 og øge den årlige indtjening på landsplan med 498 millioner kroner – samtidig med, at dyrenes velfærd forbedres, lyder det fra seniorforsker og lederen af projektet Jens Malmkvist fra Aarhus Universitet.

- Flere hvalpe stiller større krav til pasningen og opvækstmiljøet, herunder koordineret fodring i hele perioden fra parring i marts til afslutning af diegivning i juni, så tæven ikke overbelastes i diegivningsperioden. Hvis hun overbelastes i denne periode, kan det føre til mere aggression mellem hvalpene og nødvendigheden af at fravænne hvalpene for tidligt, tilføjer han.

Fireårigt projekt

Forskerne vil derfor – i samarbejde med de øvrige partnere i projektet – undersøge fodringsstrategier i drægtigheds- og diegivningsperioden, redekassemiljøet samt størrelse og indretning af redekassen, og et drikkevandssystem til hvalpe i eller ved redekassen.

Ifølge DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug støttes det fireårige projekt med 7,4 millioner kroner fra Fødevareministeriets Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Det udføres i samarbejde med Kopenhagen Fur, Hedenstedgruppen A/S og Dansk Dyrestimuli A/S.

Det første år indgår desuden støtte fra Pelsdyrafgiftsfonden på 1,2 millioner kroner til forskerne ved Aarhus Universitet.