Gefion efterlyser visioner

Hos Landboforeningen Gefion er formand Torben Hansen langt fra imponeret af regeringens »Vækstplan for fødevarer«

Regeringen præsenterede mandag sin »Vækstplan for fødevarer«.

Men hos Landboforeningen Gefion mener formand Torben Hansen, at der ikke er noget nyt under solen. Ifølge formanden er planen blottet for initiativer, der kan styrke produktionen i primærlandbruget.

- Hvis man vil løfte væksten i hele fødevareerhvervet og skabe beskæftigelse i de mange virksomheder, der lever af at bearbejde de råvarer, som produceres af de danske landmænd, skal der helt andre og mere omfattende initiativer til, vurderer Torben Hansen og fortsætter:

- Jeg har en klar forventning om, at regeringen efter nytår præsenterer primærlandbruget for en række konkrete initiativer, der skaber vækst hos landmanden. Det er de danske særregler, den omfattende regulering og bureaukratiet, der skal væk, for de er den største hindring for, at danske landmænd kan producere mere mælk, korn og kød.

Torben Hansen anerkender dog, at planen er et skridt på vejen til at styrke erhvervets konkurrencevilkår: 

- Det er godt, at regeringen anerkender, at der kan og skal gøres noget for at understøtte fødevareerhvervet, så der kan skabes bedre grundlag for mere vækst og flere arbejdspladser. Men det er ikke nok at sætte ind med initiativer for forarbejdningsvirksomhederne i fødevareklyngen. Den enkelte landmand skal også mærke lettelser.

Torben Hansen peger på, at den varslede ændring af miljøreguleringen er et skridt på vejen.

Læs også