Vækstplan falder i god jord hos L&F

Hos Landbrug & Fødevarer glæder administrerende direktør Søren Gade sig over, at planen lægger op til lettere adgang til finansiering

Regeringen har mandag formiddag præsenteret sin ”Vækstplan for fødevarer” – en plan, som indeholder 34 initiativer til at skabe vækst på fødevareområdet.

Hos Landbrug & Fødevarer (L&F) får planen positive ord med på vejen. Her mener man, at et af de vigtigste initiativer er omlægning til rummelige miljøgodkendelser og målrettet regulering, der betyder, at virksomheder fremover i højere grad skal måles på deres udledninger.

- I fødevareerhvervet kan vi sikre 25.000 arbejdspladser. Det kræver først og fremmest, at vi kan producere noget mere, og derfor er regeringens vækstplan og initiativerne på blandt andet miljøområdet noget af det politiske benarbejde, der skal til, for at vi kan realisere vækstpotentialet, lyder det fra administrerende direktør i L&F Søren Gade.

Han glæder sig også over planens initiativer for at lette landmændenes adgang til finansiering:

- Mange steder er det nødvendigt at udvide bedrifterne – eller få nye ejere ind – hvis der skal produceres mere. Her er finansiering fra tid til anden en udfordring, der desværre ikke findes et quick-fix på. Planen løser ikke problemet i sig selv, men det glæder mig, at der bliver taget initiativer – og at der tænkes nyt på, hvordan vi kan løse finansieringsudfordringerne.

Plads til forbedringer

Hos L&F håber man dog samtidig, at regeringen også i landbruget vil indføre målrettet miljøregulering.

- Vi kan producere flere grise, mere mælk og større mængder korn, hvis vi får muligheden. En moderne miljøregulering bør derfor også omfatte landbruget, for det er her råvaregrundlaget skabes, konstaterer Søren Gade og fortsætter:

- Hvis man for eksempel på miljøområdet for husdyr havde de samme normer for svin som på kvæg, ville man helt sikkert kunne producere flere svin og dermed give slagterierne nogle flere råvarer at arbejde med.

L&F havde desuden gerne set en moderniseret og billigere kødkontrol på slagterierne – og at regeringen havde ændret på reglerne og praksis, så eksportcertifikater ville være både lettere og billigere at håndtere for virksomhederne.

Læs også