Cambodia klar til partnerskaber med danske landmænd

Med dansk NGO-hjælp samles i disse år fattige bønder i Cambodia i lokale grupper og andelsselskaber

- Vi har allerede tjent så meget, at vi kan betale halvdelen af de 400 dollars tilbage, som vi har lånt af vores gruppe, smiler Truong Quoc Hung, som er landmand i en landsby i det vestlige Cambodia.

Ham og hans kone har i en årrække været med i en landmandsgruppe, som løbende opsparer kapital og låner ud til gruppens medlemmer. Gruppen er startet og støttet af den danske NGO-organisation ADDA.

- ADDA har lært os at dyrke grønsager og det går så godt, at vi nu kan sælge af dem på det lokale marked. For pengene herfra har vi kunne købe et hold høns til salg af æg og kyllinger, forsætter Truong Quoc Hung, mens hans kone nikker tilfreds.

På kort tid har den typiske cambodianske landmandsfamilie med en hektar jord udviklet sig fra årlige hungerperioder og sult for dem og deres tre børn frem til et landbrug med overskud til salg og investeringer.

Dansk know-how

Det er tydeligt, at ADDA virkelig har gjort en forskel for de fattige, cambodianske bønder. I korthed er konceptet, at danne lokale grupper af landbofamilier til undervisning, netværk, opsparing og administration af små mikrolån. Disse skal bruges til indkøb i den enkelte familie af ny udsæd, en særlig markmaskine eller måske nogle husdyr.

De lokale grupper samles efter nogle år i en større andelsorganisation, som skal være den permanente organisation fremadrettet. Og netop disse efterhånden mere velstående andelsorganisationer kunne indgå i partnerskaber med danske landmænd, som gerne ville investere i det boomende cambodianske marked.

- Jeg syntes, det lyder som et helt optimalt perspektiv at koble dansk landbrugs-know-how og lokalt landbrug herude sammen til gensidig økonomisk udbytte på sigt, siger Pich Sophin, som er ADDA’s koordinator i Cambodia.

- Her er stort set ingen svineproduktion endnu og kun meget lidt mælk på markedet, så der er plads til etablering af disse produktioner. Det er noget danske landmænd kan. påpeger han, mens vi er på vej i bil ud at besøge flere af de nye landmandsgrupper og andelsselskaber.

Cambodia er velfungerede

Cambodia er i dag et stabilt land med godt 14 millioner indbyggere og et land i hastig udvikling. Det er ikke kommunistisk som Vietnam og har derfor mindre bureaukrati og korruption.

Landbrugsområderne ligger blandt andet omkring byen Siem Reap, der på få år er blevet en stor turistmagnet på grund af fundet af templerne Ankor Wat skjult i junglen. Der kommer nu årligt fire millioner turister til denne indtil for få år siden lille, isolerede by. Forventningen er 10 millioner turister årligt i 2020.

ADDA’ s vision for udviklingen af det brede, basale – og fattige – landbrug i Cambodia er, at give bønderne hjælp til selvhjælp. Organisationen går bevidst efter kvinderne i landbofamilierne, da disse er både familiens samlende person og ofte står mere eller mindre alene med at passe den ene hektar jord og eventuelt ganske få husdyr.

Manden arbejder måske uden for den lille gård, men han afleverer alt hvad han tjener til konen, der også administrerer familiens økonomi.  

Derfor står de uuddannede landbokvinder ofte med børn, landbrug og økonomi uden at have nogen baggrund eller hjælp.  

Selvhjælpsgrupper

- Når vi vil starte en netværksgruppe for en landsbys kvinder afholder vi først et orienteringsmøde og fortæller om idéen, siger Pitch Sophin fra ADDA. Derefter plejer mange familier at melde sig som interesserede og vi screener dem alle.

- Derudfra udvælger vi 25-30 familier til at danne en gruppe og vi kan gå i gang med at undervise og rådgive dem på deres vilkår.

ADDA lægger meget vægt på, at de produktioner, som gruppemedlemmerne får hjælp til at starte, skal være på forretningsmæssige vilkår. Medlemmerne skal lære at sælge og få fortjeneste til investering og opsparing.

Oftest er det undervisning i risdyrkning og anlæggelse af store grønsagshaver med salgsafgrøder, træning i handel og salg, økonomistyring og mere personlige forhold.

Grupperne mødes på skift hjemme hos hinanden en gang om ugen, hvor ADDA har sine eksperter med. Landbokvinderne var tydligt begejstret for at få et netværk og et sted at drøfte deres mange spørgsmål.

- De er også effektive til at få ændringer i deres familie indarbejdet, fortæller Pich Sophin.

Andelsselskaber

Når selvhjælpsgrupperne har kørt et par år er de klar til at gå over i den mere permanente tilstand som andelsselskab.

ADDA samler her cirka 15 af områdets grupper og får stiftet et andelsselskab med det formål, at købe og sælge medlemmernes produkter samt fortsat rådgive og udvikle de deltagende landbrug.

- Det er samtidig en slags landboforening, siger Pitch Sophin. Vi har flere gange set, at et andelsselskab har fået de lokale myndigheder til at ændre planer og prioriterer anlæggelse af veje eller andre nytte ting.

Stort udbytte i grupperne

Efter at have siddet til møde i Truong Quoc Hung og hans kones gruppe i det åbne alrum under deres hus – hvor livet stort set leves i skygge for den brændende sol – går hele gruppen på markvanding i familiens ris- og grønsagsmarker.

Rismarkerne står grønne og flotte, men skal allerede høstes om et par uger. Nye velpassede grønsagsmarker med salgsafgrøder er anlagt på jordarealer, der ikke egnede sig til risdyrkning.

Både Truong Qung Hung og hans kone viser med stolthed deres afgrøder frem og får en god kritik fra ADDAs medfølgende eksperter. Det er andet år, de dyrker salgsafgrøderne og selv om nogen ser slatne ud, så går det rigtig godt.

- Vores udbytte ved at deltage i ADDA’s gruppe er ikke kun flere afgrøder og større udbytter, fortæller Truong Qung Hung. Vi har også fået meget større selvtillid og socialt netværk til at drøfte problemer med de andre i gruppen.

- Alle i vores gruppe er meget motiveret og vil fortsætte med at mødes efter at projektet er slut, smiler den cambodianske landmand. Vi har snart opbygget en lille kapital og kan købe nogle markmaskiner.

Rejsen til Cambodia var sponsoreret af Danida.

Læs også