Dansk planteproduktion har stort potentiale

Udnyt det gode, danske potentiale, frem for at lade endnu flere fødevarer blive produceret i andre lande, lød det blandt andet ved møde

Torsdag aften afholdtes det første møde i en mindre turné, der bringer formandskabet i Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion, samt nogle af de ledende medarbejdere rundt til en række regionale møder.

Det første møde blev symbolsk afviklet i Kirstineberg Driftsfællesskabs maskinværksted ved Nykøbing F. Her var Dansk Landbrug Sydhavsøerne medarrangør af mødet, der trak godt 40 planteavlere, konsulenter og andre med interesse for dansk planteavl.

Ved møderne kommer ledelsen ud og møder planteavlerne om ikke i marken, så på gulvet, hvor en gensidig orientering og debat om aktuelle emner, kan finde sted.

Det var formanden for Planteproduktion Torben Hansen, der indledte med en kort introduktion om, hvad N-reduktionen koster danske landmænd, og om hvor klimaeffektiv den danske produktion er.

- Vi er i forvejen verdensmester, når det gælder om at udlede så få drivhusgasser som muligt fra vores produktion. Derfor kan det undre, at der er kræfter, der ønsker at give os yderligere restriktioner, så vi skal stoppe op med at producere, lød det fra Torben Hansen.

- Produktionen vil stadig skulle foregå, der vil fortsat skulle være en fødevareproduktion. Så hvorfor ikke udnytte det gode, danske potentiale, frem for at lade endnu flere fødevarer blive produceret i lande, der har et stort klimaaftryk, spurgte Torben Hansen.

Store vækstmuligheder

Formanden fortsatte ved at fortælle om scenarieberegninger, der viser meget store vækstmuligheder for dansk landbrug – hvis vi får lov, som han udtrykte det.

- Der bliver fremadrettet knaphed på fødevarer, som vi ellers kan producere, hvis vi får lov og rammebetingelserne er i orden til det.

- Eksempelvis vil vi, hvis vi får blot 30 kilo N pr. hektar ekstra til hvede, merproducere 7 hkg pr. hektar plus større mængder af halm.

- Det er imidlertid ikke rimeligt, at man foreslår N-reduktion som et middel til at mindske udslippet af klimagasser, og det er slet ikke rimeligt, at vi som landmænd, får lagt den byrde på os. Det vil være det samme som at sige, at det er saudiarabernes skyld, at vi i Danmark bare trykker på speederen og bruger mere brændstof, når vi kører bil.

N-overskud halveret

I samme moment fortalte Torben Hansen, at ser man på den langsigtede trend over de sidste 25 år, så er kvælstofoverskuddet halveret, fosforoverskuddet er blevet til et underskud, ligesom problematikken om ammoniak-tab er helt forfejlet.

- Kort sagt, vi producerer mere med mindre, men kan producere endnu mere, hvis vi får lov, lød det fra Torben Hansen.

- Vi kan have et afviklingsscenarie, hvis man kører vandplaner igennem, som de lå med den oprindelige reduktion på 19.000 tons kvælstof, et uændret scenarie, men også et scenarie med en bæredygtig fremadrettet øget produktion. Vi kan hæve produktion med over 12 millioner tons om få år, hvis vi kan få lov at dyrke optimalt.

Læs også