En stigende eksport af levende dyr betyder større risiko for, at der bliver transporteret smitsomme husdyrsygdomme til Danmark.

Det mener man i hvert fald hos Landbrug & Fødevarer, Kvæg, hvor bestyrelsen derfor har besluttet, at alle eksportører af levekvæg skal være tilsluttet Danish Transportstandard. Det skriver Kvæg Nyt.

- Vi kan naturligvis ikke tvinge eksportørerne til at tilslutte sig aftalen, og vi har ingen sanktionsmuligheder, hvis de ikke gør det. Men vi har naturligvis brug for, at kvægbrugerne kun benytter transportører, der er med i aftalen, hvis den skal have en effekt, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg Peder Philipp til Kvæg Nyt.

Uanset, om lastbilerne har dyr med til Danmark eller har leveret dyr til udlandet, udgør bilerne en risiko, fordi der har været kontakt til lande, der har en anden sundhedsstatus end den danske.

Danish Transportstandard stiller krav om vask og desinfektion af biler. Der føres kontrol med, om eksportørerne overholder kravene – og hvis de ikke gør det, skal de betale en bod.

Ifølge Kvæg Nyt betaler Landbrug & Fødevarer til gengæld for vask af bilerne.

Sidste år kørte omkring 2.700 dyretransporter over grænsen til Danmark efter at have leveret levende kalve og kvier i udlandet.