Arla vil sende mere mælk ud af EU og bruge flere kræfter på innovation og udvikling af produkter frem til 2017.

Det fastslår administerende direktør i Arla Peder Tuborg over for Effektivt Landbrug i forbindelse med en ny strategiplan, som selskabet offentliggør fredag.

Udfordringen er, der kommer mere mælk i Arlas mælkejunge. I 2015 ophører EU’s mælkekvoter, og det vil ifølge prognoser medføre, at Arla’s mælkeproducenter vil producere mindst én milliard kilo mælk mere årligt end i dag.

Arla’s vurdering er, at selskabet kan hente den største gevinst ved at sælge mælken uden for Europa, hvor mælkepriserne allerede i dag typisk er højere, fordi millioner af mennesker har fået en bedre levestandard og efterspørger sunde og sikre fødevarer.

Fokusområder

Arla har udpeget Rusland, Kina, Mellemøsten og Afrika som vigtige aftagere af den ekstra mælk. Ifølge den nye Strategi 2017-plan skal Arla inden udgangen af 2017 øge omsætningen fra den strategiske forretning på disse markeder fra cirka 3,5 milliarder kroner til 10 milliarder kroner.

- Vi skal finde lønsomme markeder, hvilket kommer til at fylde meget i vores fremadrettede strategi. Men vi er så også fortrøstningsfulde og godt i gang med at udvikle på de nye planer. Hvis ikke vi gør noget, så er alternativet afsætning som industrimælkepulver, hvilket er mindre lønsomt, siger Peder Tuborg til Effektivt Landbrug.

På kernemarkederne i Nordeuropa lægger Arla samtidig op til en markant strategiændring: Her vil selskabet flytte fokus fra ekspansion til lønsomhed og innovation.

Tiltag

Nogle af de ting, som skal øge lønsomheden i Arla er supersællerten Lurpak, men også et område som børneernæring har Peder Tuborgh store forventninger til. Men også udviklingen af nye produkter kommer til at fylde meget.

- Vi vil vurdere, hvilke specialprodukter der skal til for at øge lønsomheden og samtidig udnytte de produktionsplatforme, vi har, endnu bedre.

- Det handler meget om at skabe innovationsprogrammer. Vi skal bruge flere kræfter på at investere i produktion og teknologi, siger Peder Tuborg, der dog ikke ønsker at offentliggøre, hvor mange flere ressourcer, Arla sætter af til innovation.

En ting er langsigtede planer, men Peder Tuborgh ønsker også at holde et fast blik på 2013, efter at selskabet har brugt en del kræfter på at fusionere i 2012. Nu skal synergieffekterne høstes, mener han.

- Ud fra det grundlag, vi har skabt i 2012, giver det næste år mulighed for bundlinjefokus, lyder det fra direktøren, der vurderer, at Arlas mælkepris har ligget over Peer-Gruppen i 2012, og at det også vil ske fremover.

- Vi skal ligge 3,5-5 procent over Peer-gruppen, fastslår Peder Tuborg.