Gamle æbler søges

Vestfyns Hjemstavnsforening efterlyser gamle, vestfynske æblesorter, som måske stadig findes i private haver.

- Alle kender Ingrid Marie æblet, hvor modertræet groede frem af en kerne i skolelærerens have i Høed. Æblet blev opdaget i 1910 og fik navnet »Ingrid Marie« efter lærerens afdøde datter. Men det er på grund af smagen, vi stadig kender og elsker Ingrid Marie æblet.

Det siger Margit Egdal, Glamsbjerg, der blandt andet har skrevet forskellige bøger om historiske emner med fynske relationer. Hun er desuden styrelsesmedlem i Vestfyns Hjemstavnsforening, webmaster og redaktør af foreningens årsskrift.

- Et æble er jo ikke bare et æble, fastslår Margit Egdal.

- Nej, det er så forunderligt, at hver enkelt sort har sit særpræg, sin egen smag, sit eget udseende og sin egen sæson.

Hvem kender de gamle sorter?

- C. Matthiesen udgav i årene 1913-1924 sit store værk »Dansk Frugt«, fortsætter Margit Egdal. Fra hele landet modtog han oplysninger om æbler og pærer. I dag, hvor nordisk mad står højt på dagsordenen, er de helt lokale sorter igen interessante. Men findes de gamle vestfynske æblesorter endnu? Står de gamle æbletræer overhovedet i nogen landsbyhaver?

- Assens Planteskole, der er særdeles velassorteret i gamle sorter, har blandt mange andre begge Ebberup-æblerne, Gravenfin og Pommeræble. Men hvor udbredt er de gamle, lokale sorter rent faktisk på egnen?

Historien om de lokale frugtsorter er en spændende del af Vestfyns historie. Margit Egdal vil gerne høre om de gamle sorter og om muligt tage billeder af træerne og frugterne. Hvis man har kendskab til nogen af disse gamle sorter, er man derfor velkommen til at henvende sig til Margit Egdal på telefon 64 87 14 23.

Læs også