Valtra S på skovtur i Herrup

Bjarne Pedersen har startet sit eget firma BP Træflis, og han har fået konstrueret en fleksibel løsning baseret på den finske stortraktor.

- Jeg vil gerne sidde bag rattet i en traktor med masser af power, og jeg vil gerne have sorte fingre ind i mellem, siger Bjarne Pedersen, som siden sommeren 2011 har arbejdet på at realisere drømmen om eget firma.

Firmaet hedder BP Træflis, og navnet fortæller, hvad det drejer sig om.

- Før jeg gik i gang med at realisere planerne, undersøgte jeg markedet for træflis hos lokale skoventreprenører.

- Det viste sig, at flere gerne ville have en underentreprenør til at hugge flis for sig, så den efterspørgsel passede til det, jeg gerne ville, fortæller Bjarne Pedersen.

Med udgangspunkt hjemmefra i Herrup mellem Holstebro og Viborg har han nu en maskinpark bestående af en Valtra S 353 traktor, en TP 400 flishugger og en Hvamø 20 kubikmeter vogn - alt sammen opbygget efter hans egne anvisninger.

 

Med vendbar førerplatform

Bjarne Pedersen har udnyttet det faktum, at Valtra leverer vendbar førerplatform, Twin Trac, som ekstraudstyr. Dermed kan traktoren køre lige godt begge veje samtidig med, at føreren har samme adgang til alle funktioner - fordi de følger med sædet rundt i kabinen.

- Når jeg kører på landevej, hænger vognen efter flishuggeren, som er ophængt i den bagerste lift, fortæller Bjarne Pedersen.

Han har nemlig fået påbygget et kraftigt træk under flishuggerens indføring, som den tomme vogn kan trækkes med under transport.

Når han kommer frem til arbejdsstedet, vender han førerplatformen, og flytter vognen om til trækket, der er monteret i frontliften.

Indmadningen af de op til 40 centimeter tykke stammer sker med den påbyggede kran, og flisen føres henover traktoren til vognen.

 

En meget fleksibel løsning

For Bjarne Pedersen har det været vigtigt, at hans nye Valtra S 353 traktor kan bruges til andet end power til hans nye flishugger ekvipage.

- Hvis jeg ikke har nok flis at lave, ellers hvis jeg finder på noget andet, kan jeg afmontere det hele, så jeg har en skovinddækket stortraktor til andre formål, fortæller han.

Han har nemlig fået traktoren skovinddækket efter hans egne anvisninger, så den er godt beskyttet.

Med sine 370 hestekræfter kan hans traktor bruges til en masse opgaver, der kræver power.

Skovinddækningen er lavet, så det er nemt at komme til at servicere traktoren i dagligdagen.

- Jeg er uddannet automekaniker og vil derfor selv servicere den i videst muligt omfang, forklarer han.

 

Flisen skal være ensartet

Traktoren er stor, men mindre kunne ikke gøre det, da det ville gå ud over flis kvaliteten.

- Med mindre motorkraft risikerer man, at flishuggeren stopper og starter, hvilket betyder, at noget af flisen bliver hugget flere gange, hvilket giver uensartet størrelse. Desuden tror jeg, at en stor traktor bedre kan holde til det hårde arbejde, det er at hugge op mod 150 kubikmeter flis i timen, forklarer Bjarne Pedersen.

Det er den angivne maksimale ydelse for en TP 400 flishugger.

- Hvor meget vi så kan lave i praksis vil vise sig, men jeg glæder mig til at komme i gang, siger Bjarne Pedersen.

Læs også