Købte den dyreste gård på markedet

29-årige landmand, Jesper Kromand Rasmussen, overtog den dyreste gård, der blev solgt i 2011.

Den unge landmand fra Lolland, Jesper Kromand Rasmussen, har haft meget travlt siden han overtog den store bedrift på Sydsjælland.

Det fortæller han i en artikel i LandboUngdoms blad.

Bedriften var udbudt til 80 millioner kroner, og den har en omsætning på 800.000 kroner om ugen. Årsproduktionen er på omkring 84.000 7-30 kilos grise samt 4.000 slagtesvin. Derudover er der 245 hektar plus 145 hektar i forpagtning på bedriften, der hedder Egehøj og ligger ved Herlufmagle tæt ved Næstved.

Hjemme på Lolland havde den unge landmand i et stykke tid ledt efter en gård at købe. Da Egehøj med en velfungerende produktion i stalde fra 2007 kom på bordet, blev han seriøst interesseret.

 Forhandlinger

Ifølge LU:Bladet havde den unge landmand sin kæreste, sin stedfar og en revisor med til forhandlingerne, som foregik over en hel dag hos Nordea.

- Til sidst sad vi til møde med tre chefer fra Nordea og forhandlede. Da dagen var omme, var vi uenige om højest et par procent. På vej hjem i bilen blev vi dog enige om, at det ikke skulle spolere købet, siger Jesper Kromand Rasmussen, der faxede papirerne til YJ-lånet ind den 28. december om aftenen, inden ordningen blev afskaffet 1. januar.

- De 5 millioner, jeg kunne låne, var afgørende for, at jeg blev godkendt til købet, konstaterer den unge landmand, der oplyser, at han ikke havde en stor egenfinansiering med. Desuden havde han ingen ledererfaring, men dog gode papirer, blandt andet en uddannelse som agrarøkonom.

 Stor gæld

Jesper Kromand Rasmussen, der står som den eneste på skødet, siger til LU:Bladet, at han ser sin enorme investering i bedriften i lyset af, at der er en masse værdi af jorden, bygningerne og hele produktionsapparatet.

I det største staldanlæg på bedriften producerer medarbejderne 48.000 7-30 kilos grise. På nummer to ejendom er kapaciteten 40.000 7-30 kilos grise, og på en tredje ejendom produceres slagtesvinene.

 Travlhed

I starten boede Jesper Kromand Rasmussen i en skurvogn på gården, da den daværende ejer boede i stuehuset de første tre måneder.

- I stedet for TV havde jeg bare en clockradio, fortæller Jesper Kromand Rasmussen, der dog også havde rigeligt at se til med leverandører og andre, der ville forhandle aftaler med ham. Pludselig stod markarbejdet for døren, og han kom lidt hovedkulds i gang med det.

Jesper Kromand Rasmussen har nu fået så meget tid, at han vil rundt og hilse på naboerne.

Læs også