Det var lidt at en tilfældighed - dog kombineret med en god portion vilje og ihærdighed - at drømmen blev virkelighed for Svend Brodersen og hans hustru, Sanne Brodersen, for godt fem år siden, hvor de for første gang satte deres ben på Gram Slot. Og her har de siden lagt alt deres daglige ildhu og arbejde.

Svend Brodersen var allerede økologisk mælkeproducent og dybt engageret i Kolding byråd, hvor han endda havde ambitioner om at gå efter borgmesterposten. Men så en aften så han en annonce i Landbrug Syd, hvor Gram Slot var sat til salg.

- Min kone er et af de fantastiske mennesker, som altid er i stand til at se en sag fra flere sider og verden med nye øjne. »Prøv at se sagen fra deres side. Der er nok en rigtig god grund til at de mener, det de siger«, kunne hun finde på at sige om mine politiske modstandere i byrådet, fortalte Svend Brodersen, direktør for Gram Slot, ved LVK's årsmøde i sidste uge.

Virkelig drøm
Svend Brodersens beretning om familiens overtagelse af Gram Slot for godt frem år siden lå som rosinen i pølseenden på LVK-dagen, og her blev tilhørerne trukket ind i et univers, hvor de en times tid blev løftet fra en grå hverdag til det »umuliges kunst«. For for Sanne og Svend Brodersen, har de seneste fem år været virkeliggørelsen af en drøm.

Svend Brodersen fortæller, at det var 16. juni 2006, han så en annonce i Landbrug Syd, hvor Gram Slot var sat til salg, og så besluttede han sig at teste, hvor let det mon ville være, at få sin kone med på den ide.

- Jeg sagde til hende, om vi skulle lægge vores liv om og starte på en frisk, og da hun spurgte, hvad jeg sådan helt konkret tænkte på, så kunne jeg hive annoncen med Gram Slot frem, fortæller Svend Brodersen.

- Sannes næste spørgsmål var, hvad slottet koster, og der kunne jeg svare 95 millioner kroner, men at det så til gengæld ikke havde været beboet i 25 år, lyder det fra Svend Brodersen, som herefter havde udsat sin hustru for et langt foredrag om slottets og egnens historie.

Han lagde dog heller ikke skul på, at en udfordring af de store ville være, at familien skulle lægge omkring 10.000 kroner dagligt alene til renter.

Finansielle udfordringer
»Jeg vil da gerne se slottet«, havde det så lydt fra Sanne Brodersen, og som sagt så gjort.

Efter at have overbevist Sanne Brodersen om sit eventyr på Gram Slot, så var banken den næste hurdle:

- I banken syntes de bestemt, at det lød som et rigtigt spændende projekt, men så sagde de noget temmelig irriterende, som de sikkert også har sagt til jer, sagde Svend Brodersen smilende til forsamlingen. Nemlig »om jeg ikke selv syntes, det lød noget risikobetonet«, og de ville have en ekstern investor med.

I første omgang var Sanne og Svend Brodersen totalt afvisende, for de kunne ikke forestille sig noget andet end selvejet, så de forsøgte at slå projektet ud af hovedet. Men efter at vågne den ene morgen efter den anden, hvor slottet var det første de tænkte på. Derfor måtte de bide selvejet i sig og finde en med-investor.

Professionelle fordele
Det lykkedes, og dermed var købet en realitet med Brodersen-familien som ejer af de 51 procent af aktierne.

Siden er Svend Brodersen komme til at holde rigtigt meget af, at familien ikke sad alene med sit selveje men derimod nyder godt af, at en professionel bestyrelse, som griber tingene professionelt an.

Blandt andet er der månedlig budgetkontrol på de enkelte områder, ligesom inden for industrien, så man hurtigt kan reagere, hvis tingene ikke ser acceptable ud.

Et andet eksempel er, at Gram Slot for to år siden vant en Realdania-konkurrence, hvor slottet ville få 10 millioner kroner til renoveringer, hvis de selv lagde 10 millioner kroner, men de penge havde man ikke på Gram Slot. Sanne og Svend Brodersen troede i første omgang, at det betød, at de måtte lade denne unikke mulighed gå fra sig, men i bestyrelsen var man mere optimistisk, for der så man mulighed for at udvide aktiebeholdningen.

Håndsrækning
Det blev i første omgang klart afvist af Svend Brodersen, for det ville betyde, at han måtte afvige fra sin andel på 51 procent, men det gik dog præcis som den gang, han ikke ville købe Gram Slot, hvis han ikke kunne være selvejer: Han kom på andre tanker, for en så enestående mulighed for at få 10 millioner korner forærende til de gode formål, kunne han ikke lade gå fra sig.

- Nu skal man dog ikke tro, at der bare kommer nogen rende med 10 millioner kroner, fordi man har brug for dem og rækker hånden ud. Vi skulle finde de rigtige investorer, og det skulle være nogle investorer, som ikke så så meget på konkrete afkast men i stedet på værdien af projektet Gram Slot. Så her var pensionskasserne, noget man bevist valgte fra.

På det tidspunkt havde Gram Slot en velfungerende aftale med Rema 1000 som ene-aftager af slottets produkter, og Svend Brodersen fik ideen, at måske den norske ejer af blandt andet Rema-1000 og 7-eleven - Reitan-familien - ville investere i Gram Slot, og sådan blev det.

Kulturelt fyrtårn
Svend Brodersens ide var allerede fra starten at bruge kulturarven som løftestang for priserne for landbrugsprodukterne, hvilket ser ud til at være lykkedes. Desuden var det ambitionen, at Gram Slot igen skulle gøres til »et erhvervsmæssigt og kulturelt fyrtårn i Nordeuropa«. Og med omkring 700 årlige arrangementer af forskellig slags, kan det konstateres, at der bliver arbejdet intenst på sagen.

I det hele taget er der sket meget i de fem år, siden Schack-familien solgte Gram Slot, og der har været mange udfordringer af forskellig slags. En stor hurdle har været atrenovere slottet med de rigtige materialer, og der var ikke en eneste ansat, da slottet skiftede hænder i 2007.

- Dermed var der ikke nogen, vi kunne spørge om noget som helst, da vi overtog Gram Slot og Nybøl godser. Vi skulle finde ud af det hele selv, fortæller Svend Brodersen.

I dag drives der omkring 1.100 hektar, og kostalden er åben for interesserede døgnet rundt. Der er i alt omkring 25 ansatte. Der i blandt egen revisor, hvilket Svend Brodersen ser store fordele i, og der ansat 10 »multihåndværkere«.

- Det er nødvendigt i en årrække, konstaterer Svend Brodersen, som samtidigt oplyser, at det er langt bedre og billigere end at hyre håndværkere udefra.

Bolig med charme
Slottets direktør lægger heller ikke skjul på, at hele familien føler sig utroligt privilegeret.

- Hvor mange er så heldige at have »egen fangekælder«. Den har vi lige for enden af køkkenet - eller at bo i en bygning fra 1400-tallet og have et børneværelse, hvor det hælder 20 centimeter fra den ene side til den anden, spørger han.

Svend Brodersen påpegede desuden, at landbruget er et likviditets sugende erhverv, og her står den kulturelle del som en modvægt.

Balance
- Nu skal vi snart ud at så, og hvis vi er heldige, får vi lov at høste. Så skal kornet tørres og så videre, og hvis vi er heldige, så har vi solgt det hele, når der er gået hen ad et års tid. Helt anderledes er det for at tage vores store julemesse som et eksempel. Her betaler man en tredjedel af prisen for en standplads allerede i januar for at sikre sig en god standplads, så betaler man en tredjedel mere om sommeren, og én måned inden messen betaler man den sidste tredjedel. Her er det altså ganske omvendt, pointerer han.

I dag - fem år efter overtagelsen - er der - for første gang - og præcist som budgetteret - et lille overskud i virksomheden.