Danske minkfarme på kineseres indkøbsliste

Kinesiske handelsfolks opkøb af danske minkfarme ses hos Kopenhagen Fur som en cadeau til dansk pelsdyravl. Men unge danskere kan ikke konkurrere med de købestærke asiatere.

Kinesiske investorer er gået i gang med at opkøbe danske minkfarme. Blandt andet gennem selskabet Viking Mink ApS, der pr. 1. marts har overtaget to farme omkring Thisted.

Hos Kopenhagen Fur, der omsætter 15 millioner danskproducerede skind og har en omsætning på over otte milliarder kroner årligt, ses kinesernes interesse for primærproduktionen som en cadeau til dansk pelsdyravl.

- Vi lever i en global verden. Og vi skal ikke begræde, når andre investerer i Danmark. Det skal vi glæde os over, siger administrerende direktør i Kopenhagen Fur, Torben Nielsen.

- Og jeg forstår godt, tilføjer han, de minkavlere, der ønsker at afhænde deres farme til købestærke investorer. Det er kun naturligt, lyder det fra Torben Nielsen.

Solgt omgående
Pelsdyravlerne Henny og Karsten Nørgaard i Thisted er et af de par, der har solgt deres farm til kinesere. Egentlig var der unge, som gerne ville overtage, men de kunne ikke skaffe finansiering. Og på februar-auktionen hos Kopenhagen Fur i Glostrup kom Karsten Nørgaard i kontakt med kinesisk finansierede Viking Mink ApS og selskabets danske direktør, Søren Palsgaard.

Farmen i Thisted var herefter solgt pr. 1. marts.

- Det er et alvorligt problem for de unge, at pengeinstitutterne ikke stiller midler til rådighed, siger formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, Karsten Beltofte Jørgensen i en kommentar.

Han har kendskab til flere unge mennesker, der gerne vil etablere sig på egen farm, men som ikke kan få finansieringen på plads og derfor må give op i kampen med købestærke kinesiske investorer.

Læs også