Friske øjne fandt 3.500 kilo mælk pr. ko

Da Morten Dalby Jensen i august 2010 overtog sin gård som 20-årig, var de 120 jerseykøers årsydelse 7.000 kg. Halvandet år senere har han landets højest ydende økologiske jerseybesætning.

Morten Dalby Jensen måtte foretage et skift fra sin gamle bank til et andet pengeinstitut, før han fik lov til at slippe sine talenter løs på en besætning med 120 økologiske jerseykøer ved Sunds nær Herning.

Siden er det gået stærkt for den unge landmand. 

- Jeg faldt straks for bedriften her. Kostalden er en sengebåsestald fra 2002, og ungdyrstalden er fra 2006, så den var lige til at drive videre, fortæller den unge mælkeproducent.

Et fritidsjob med malkekvæg fra 12-årsalderen, et ungdomsliv med opsparing og en afsluttet landbrugsuddannelse som produktionsleder, gjorde den unge mand til selvstændig mælkeproducent som 20-årig.

Malker tre gange
Morten Dalby Jensen så hurtigt potentialet i de 120 jerseykøer og satte foderrationerne op i gear, hvilket især nykælverne straks kvitterede for.

Grovfoderdelen består af 50 procent græsensilage og 50 procent majshelsæd, som i år vil blive delvist erstattet af kolbemajs. Herudover er der grønpiller, valset korn, sojakager og valsede sojabønner i fuldfoderblandingen. I malkestalden, en 2x10 sildebens, tildeles der en A-blanding med 20 procent protein.

- Ydelsen steg hurtigt. Den 1. april sidste år begyndte vi så at malke tre gange i døgnet. Det fik ydelsen til at stige 15 procent alene den første uge, fortæller Morten Dalby Jensen, der passer bedriften med hjælp fra en ukrainsk landbrugselev.

I kontrolåret 2010/2011 blev hans besætning landets højestydende økologiske jersey-besætning. Lige nu ligger gennemsnitsydelsen de seneste 12 måneder på 10.500 kg EKM pr. årsko.

Læs også