V-ordfører skuffet over Natur- og landbrugskommission

Den kommende kommission er og bliver en syltekrukke, fastholder Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.

En syltekrukke.

Sådan har det lydt flere gange fra Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, siden foråret 2010, hvor Socialdemokraterne første gang lancerede tanken om landbrugskommissionen, og som nu, efter partiet er kommet til magten, endelig er ved at være på plads.

Tirsdag blev formanden for Natur- og landbrugskommissionen, som den nu rettelig hedder, nemlig præsenteret, og planen for, hvordan kommission skal arbejde, blev lagt frem.

Denne plan har dog ikke gjort Erling Bonnesen mildere stemt. Der er fortsat ikke behov for en kommission til at undersøge landbrugets udfordringer, mener han.

- Det er en skuffelse. Det ligner en syltekrukke, siger Erling Bonnesen, der frygter, at de politiske løsninger, landbruget har behov for lige her og nu, bliver unødvendigt udskudt.

Ved det i forvejen
Det er især det, at man skal bruge det første halve år af arbejdet i kommissionen til at udarbejde en samlet status over landbrugets økonomiske situation og tilstanden for den danske natur, vandmiljøet og klimaet, som vækker venstremandens forargelse.

- Den viden har man jo i forvejen. Det er jo bare at samle den ned fra hylderne, siger Erling Bonnesen.

Når statusopgørelsen præsenteres engang til sommer, så skal kommissionen arbejde på egentlige anbefalinger, som skal præsenteres for regeringen i første halvdel af 2013.

- Det ser jo ud til, at der går over et helt år, før der begynder at komme konkrete ting på bordet. Jeg må sige, at jeg gerne havde set handling her og nu i stedet, siger Erling Bonnesen, der dog på et punkt alligevel er tilfreds med én ting med kommissionen, når det nu alligevel skulle være.

Fint med ekspertkommission
- Det er jo et rent ekspertpanel, som man har nedsat. Det betyder, at man forhåbentligt ser på det hele alene med helt faglige og saglige briller. På det punkt der kan jeg godt se, at det ville være vanskeligt, hvis man skulle hane andre end eksperter ind, for hvem skulle man vælge, lyder det fra Erling Bonnesen.

Til valget af Jørn Jespersen, tidligere SF-miljøordfører, og nuværende direktør i Dansk Miljøteknologi, som formand for kommissionen, har Erling Bonnesen heller ingen indvendinger.

Læs også