Små traktorer løfter november

New Holland stormer mod traktorstatistikkens førsteplads i 2011 med et stort antal nyregistreringer i klassen under 140 hestekræfter.

Den endelige opgørelse over traktorsalget i Danmark i 2011 bliver ikke nogen gyser.

Fornyelsen af maskinparkens trækkraft i dansk landbrug har på papiret fundet et leje, der ligefrem ser fornuftigt ud. Traktorimportørerne kan reelt ikke tillade sig at klage over antallet af nyregistreringer i landbruget, når året 2011 om en måneds tid kan gøres endeligt op til et tal tæt på 2.000 nyregistreringer.

Tilsyneladende lykkes det generelt at finde finansiering til de nødvendige geninvesteringer i traktorer. Kreditorerne ser antageligt traktorer som et nødvendigt værktøj til sikring af driften, og de færreste traktorkøb er i dag spontane eller uovervejede. Det tydelige sprog taler de mange tilbudsgivninger og forbeholdstunge købsaftaler, enhver maskinhandler og traktorleverandør i dag kan skrive under på.

Små traktorer
Overført til talkolonner betyder den aktuelle temperatur på traktormarkedet, at der trods alt tegner sig en stabil og rolig fremgang i forholdt til de to seneste års nyregistreringer i november måned.

New Holland har nu en måned til at finde ud af, hvilken slags champagne, en førsteplads på traktorhitlisten i Danmark skal fejres med. November måneds nyregistreringer på 42 New Holland traktorer, eller næsten hver tredje traktor i Danmark, knæsatte mærkets favoritværdighed til førstepladsen og henviste samtidigt John Deere til en andenplads.

De positive tendenser i statistikkens to øverste placeringer skal ses i et næsten dominerende salg af traktorer under 140 hestekræfter. En tendens, der også præger en del af de andre traktormærker.

Agco på 4. pladsen
Mens Case IH er en ligeså sikker bronzevinder med sin efterhånden hævdvundne ret som Danmarks tredjestørste traktormærke, begynder et regulært søskendeopgør om fjerdepladsen at tage form.

Massey Ferguson rørte på sig i november måned med 15 nyregistreringer og bringer derved spænding om, hvilket mærke, der i 2011 bliver Danmarks fjerde mest solgte traktor. Det bliver helt sikkert en Agco-traktor, men om det bliver en Valtra eller en Massey Ferguson forbliver uafklaret indtil december måneds nyregistreringer kan opgøres i begyndelsen af det nye år.

Deutz-Fahr bør fremhæves som eksempel på et godt novembersalg, hvor mærket sætter sig så højt som på en femteplads i månedstabellen. Tilmed er det blandt de mindre effektklasser under 140 hestekræfter, det grønne offensiv fra HCP er udgået fra.

Fortovstraktorer
Hvorvidt der bag tallene også gemmer sig en oprustning hos kommuner og maskinstationer til at kunne klare vintertruslen på fortove og stier, kan statistikken ikke afsløre. Men den viser, at 94 ud af 135 nyregistreringer - eller tæt på 70 procent - er traktorer under 140 hestekræfter. En tendens, der dog også var tydelig for et år siden.

I den anden ende af skalaen viser det sig, at ud af de blot 65 nyregistreringer i november 2009 var 15 af traktorerne (23 procent) større end 200 hestekræfter, i 2010 var tallet 9 (7,5 procent), og i år 12 traktorer (9 procent).

Læs også