Danmarks bedste veteranpløjer

Fynske Henning Sørensen vandt ved årets pløje-DM i Sdr. Nærå for anden gang DM i veteranpløjning.

Selv om Henning Sørensen, Villumstrup, aldrig har været landmand, har han alligevel ved flid og masser af træning opnået så stor færdighed i at pløje, at pløjestævnernes sejrsskammel ikke er ukendt område for ham. Således blev han ved det store pløjestævne i Sdr. Nærå den sidste weekend i oktober danmarksmester i veteranpløjning.

Det var anden gang, Henning Sørensen pløjede sig til et danmarksmesterskab. Første gang var i 2003, da DM i veteranpløjning blev afviklet i Nibe. I alt har han været på sejrsskamlen ikke færre end syv gange og har hjemført både medaljer og pokaler.

Flot karriere
Ved det første DM i veteranpløjning, som fandt sted på Stevns i 1998, fik Henning Sørensen bronzemedalje. Ved DM i 2002 på Gyldensteen blev det til en sølvmedalje. Året efter blev han som nævnt danmarksmester, og de to følgende år, 2004 og 2005 - henholdsvis på Schackenborg og Lynderupgaard - fik den stærkt pløjende fynbo bronzemedaljer hængt om halsen.

I 2006, da DM blev afholdt i Try, blev resultatet en sølvmedalje. Og efter nogle få år »uden for rampelyset« kom Henning Sørensen ved det nyligt afholdte DM 2011 i Sdr. Nærå stærkt tilbage i plovfuren og kunne på sejrsskamlen præsentere både guldmedalje og pokal som Danmarks bedste veteranpløjer - med det suverænt højeste pointtal blandt de 31 dystende veteranpløjere.

Jævnaldrende
Henning Sørensen er 62 år. Dermed er han jævnaldrende med sin Ferguson 26 årgang 1949, som han vandt DM med.

Henning Sørensen kom efter syv års skolegang i lære hos IH i Ringe, hvor han blev udlært landbrugsmaskinsmed i 1969. Efter soldatertiden i 1970-71 kom han tilbage til IH i Ringe, hvor han var indtil ca. 1980, da han fik job som reparatør ved byggefirmaet Scanton og senere blev ansat ved autoværkstedet i Herrested.

I 1982 kom han til firmaet KEW Alto, som i 2004 blev opkøbt af Nilfisk. Han er stadig ansat ved Nilfisk, hvor han kører rundt og udfører service og reparationer primært på gulvvaskere og fejemaskiner. Siden 1975 har han boet i Villumstrup ved Ørbæk.

Veteranerne gik i blodet
Henning Sørensens interesse for veterantraktorer startede, da han i begyndelsen af 1990’erne var »chauffør« for sin bror med dennes traktor, en Allis Chalmers B.

- Det gik lige i blodet, fortæller han, og i 1994 fik jeg min første veterantraktor, en Volvo Krabat fra 1959 med en 1,6 liters benzinmotor.

- Omkring 1995 blev jeg medlem af Motor og Veterantraktor Klubben Fyn, der var startet i 1993. I nogle år var jeg med i bestyrelsen, hvor jeg blandt andet har været næstformand. I dag er jeg medlem af klubbens pløjeudvalg, der står for at arrangere mange af klubbens aktiviteter og udstillinger.

Samarbejde
Pløjeudvalgets opgaver handler især om de konkurrenceprægede stævner, såsom fynsmesterskaber og udtagelse af deltagere til danmarksmesterskaberne. Udvalget holder møder sammen med de øvrige fire veterantraktorklubber i Danmark, hvor man blandt andet opstiller regler for deltagelse i konkurrencer og andre arrangementer.

- DM pløjestævnet i år i Sdr. Nærå blev afholdt sammen med LandboUngdom, som vi på Fynsplan også har samarbejdet med om afholdelse af fynsmesterskaber, fortsætter Henning Sørensen. DM stævnet var et stort arrangement med mange deltagere. Det fik et fint forløb, og der blev lavet rigtig pænt pløjearbejde.

Alsidig samling
Dette års danmarksmesterskab hentede Henning Sørensen hjem med sin »næsten tvilling«, en Ferguson 26, der ligesom ham selv er »født« i 1949. Traktoren, som han fik mulighed for at købe for ca. ni år siden, havde oprindeligt en 4-cylindret benzinmotor, som imidlertid i 1954-55 blev udskiftet med en 3-cylindret Perkins dieselmotor.

Henning Sørensen har i alt syv veterantraktorer: Tre Ferguson 26, heraf to fra 1947 og DM-traktoren fra 1949. En Ferguson 31 fra 1956, en Volvo Krabat fra 1959, en Farmall Cub fra 1962 og en IH B 275 fra 1963.

Af plove har han fem, hvoraf de tre er til lift: En 12” 2-furet Fraugde fra 1957 (DM-ploven), en 12” 2-furet Skjold af nogenlunde samme årgang og en 12” 2-furet Kverneland, der er for ny til konkurrencepløjning. Dertil to 2-furede bugserplove: En 12” Fraugde fra ca. 1935 samt en 10” Fraugde fra 1918. Henning Søren understreger, at ploven fra 1918 trods mange forespørgsler absolut ikke er til salg!

Traileren sætter grænsen
Ifølge veteranklubbernes regler skal såvel traktorer som plove være fra før 1960 for at kunne deltage i pløjekonkurrencer. Endvidere skal føreren som minimum have traktorkørekort.

Med hensyn til fremtiden lægger Henning Sørensen ikke skjul på, at han godt kunne tænke sig en lidt større traktor. Men da en sådan er tungere end hans veltjente Ferguson, vil det give problemer med transporten til og fra stævner, idet traktor og plov skal transporteres på en trailer.

Læs også