Femdoblet miljøafgift kan koste 4.000 arbejdspladser i sukkerproduktionen

Sukkerroedyrkernes formand er dybt bekymret over den miljøafgift, NOx-afgiften, som regeringen planlægger at skrue yderligere i vejret.

Det kan udvikle sig som en ren katastrofe for sukkerroedyrkerne, hvis regeringen, som den foreslår i sit finanslovsforslag, indfører en femdobling af den såkaldte NOx-afgift over for danske virksomheder.

Det fastslår en bekymret formand for sukkerroedyrkerne i Danmark, Jørn Dalby.

I Børsen var det i går fremme, at femdoblingen af afgiften fra 5 kr. pr. kilo NOx til 25 kr. nemlig kan være det, som vælter læsset for det tyskejede Nordic Sugar i Danmark.

En femdobling af NOx-afgiften vil betyde, at Nordic Sugar, der driver de to tilbageværende danske sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing F., vil skulle betale 9 mio. kr. om året mod i dag 1,9 mio. kr. om året.

Dermed er der måske et incitament til, at Nordic Sugar trækker sig ud af Danmark og i stedet fokuserer på andre lande, hvor omkostningerne er lavere.

I Børsen blev det nævnt, at 370 industrijobs var i fare i sukkerproduktionen. Tallet er dog langt større, lyder det fra Jørn Dalby til Effektivt Landbrug.

- Hvis det hele ophører, så snakker vi ikke kun de 370 arbejdspladser. Så er det nærmere 4.000 arbejdspladser. Så rammer det jo også ude i transportsektoren, maskinsektoren og så selvfølgelig hos os primærlandmænd, siger Jørn Dalby.

Han fortæller, at de 4.000 beskæftigede er et tal man nåede frem til, da man sidste gang lavede sukkerreform i EU, og det tal er i dag ikke blevet meget anderledes.

Kan slet ikke acceptere det
Jørn Dalby opfordrer derfor nu regeringen til at tænke sig godt om, og hvis de indfører femdoblingen af NOx-afgiften, i stedet så også kommer med et tilskud til virksomhederne, så de kan bruge en anden slags energi i produktionen.

- Jeg kan slet ikke acceptere, at man lægger de her ekstra byrder på, som forringer virksomhedernes konkurrenceevne, og dermed også landmændenes konkurrenceevne. Man snakker om, at man vil have vækst og så gør man det modsatte. Det synes jeg er uacceptabelt, siger Jørn Dalby.

Ikke bekymret på kort sigt
På kort sigt er sukkerroedyrkernes formand dog ikke bekymret for, at Nordic Sugar, derudover Danmark også har produktion i blandt andet Baltikum, Finland og Sverige, trækker sig ud af det danske marked. Det kommer nemlig ikke til at ske fra den ene dag til den anden.

- På den korte bane er jeg ikke bekymret. Som det ser ud lige nu, så er Nordic Sugar i Danmark konkurrencedygtige i hele koncernen på europæisk plan, siger Jørn Dalby.

Det er på langt sigt, at han er bekymret, og her tænker Jørn Dalby fra omkring 2015-2017.

- Og når man er roedyrker så investerer man langsigtet. Jeg har også allerede haft masser af medlemmer, der har spurgt mig om de skal stoppe med at investere i maskineri efter, at de har hørt det her. Sådan nogle ting som regeringen kommer med her, forplanter sig lynhurtigt ude hos primærlandmanden, siger Jørn Dalby.

Han fortæller, at det råd, som han giver de medlemmer, som kontakter ham, er at de dog fortsat skal bevare optimismen.

- Jeg er sikker på, at vi nok skal bevare roedyrkning i Danmark et godt stykke ud i fremtiden, siger  Jørn Dalby.

Læs også