Op mod 5.000 private haveejere ventes i denne sæson at indlevere deres nedfaldsæbler på Ørbæk Mostfabrik. Betalingen er friskpresset æblemost.
I Ørbæk holder de nærmest i kø i disse uger for at få lov til at aflevere æbler. Fra hele Fyn strømmer haveejere til mostfabrikken i byens udkant med fyldte æblekasser i bagagerummet eller med trailere fyldte til raden af nedfaldsæbler af de mange kendte og velsmagende danske sorter. Alle er de tiltrukket af den gode idé, at få sine mange æbler ombyttet til friskpresset, gammeldags æblemost.
Tilbuddet fra Ørbæk Mostfabrik lyder nemlig igen i år på, at for hver 10 kg æbler, man indleverer, får man en liter æblemost med sig hjem.
Efter sidste weekends fine sensommervejr venter mandag formiddag næste konstant fire-fem biler ved brovægten med hver deres last.
Fra Glamsbjerg og Hesselager
For første gang har Svend Nielsen taget turen helt fra Glamsbjerg.
- Der er jo rigtigt mange æbler på træerne i år, så selv om der er lidt langt, så skulle det prøves, lyder det fra pensionisten, der tilfreds får læsset 40 liter æblemost i bilen som betaling for de ikke mindre end 400 kg æbler, som han havde læsset på sin trailer.
For Hans Larsen fra Hesselager er det en fast tradition at samle æblerne op i haven og køre dem til Ørbæk. På traileren havde han 220 kg denne gang, og han venter at skulle køre en gang mere, når de sene sorter bliver modne i villahaven.
Frem til 28. oktober
Alle hverdage fra kl. 9 til 12 og 13 til 16 er der frem til 28. oktober åbent for indlevering af æbler. Bo Møller Andersen, der sammen med sin bror Per Møller Andersen er tredje generation som indehavere af Ørbæk Mostfabrik, regner med, at et sted mellem 3.000 og 5.000 private haveejere i løbet af de syv uger lægger vejen forbi Ørbæk med deres æbler.
Sammen med leverancerne fra grandfætteren Mads Møller Andersen, der driver Ørbækgård Frugtplantage på modsatte side af Odensevej, og overskudsproduktion fra flere fynske frugtavlere, bliver æblerne presset til et sted mellem 1,5 til 2 millioner liter most på årsbasis.
- Netop den store variation af sorter giver det kvalitetsprodukt med en naturlig smag, som vi og vore kunder ønsker det, påpeger Bo Møller Andersen.
Derfor er der ingen krav til sorter, men de indleverede partier tjekkes naturligvis, og enkelte bliver da også afvist, hvis der er rådne æbler.
Stigende efterspørgsel
Æblemosten fra Ørbæk fremstilles i to varianter, dels ufiltreret og dels filtreret. For fem-seks år siden var efterspørgslen fifty-fifty, men i dag er næsten 90 procent den ufiltrerede most i de grønne kartoner.
Og efterspørgslen er stigende, også selv om denne rigtige æblemost ikke prismæssigt kan matche æblejuicen, som er fremstillet af koncentrater tilsat vand.
- Vi skal konkurrere på kvaliteten og smagen, og det kan vi, fastslår direktøren og nævner, at mosten - udover returbetalingen for de private æbler og en smule dørsalg, afsættes til dagligvarekæder, blandt andet Dansk Supermarked og Coop, samt til grossister.
Ud over de mange private biler denne mandag formiddag, så kører også to store landbrugsvogne med æbler ind over brovægten på Ørbæk Mostfabrik. Det er dagens høst hos grandfætteren på Ørbækgård Frugtplantage.
Som måske den eneste i landet har Mads Møller Andersen industriæbler i større skala. Udover over en halv hektar med spiseæbler, som afsættes i salgsboden på gården, køres æbler fra otte hektar til mostfabrikken.
Men sin kirsebærhøster ryster han alle æblerne ned fra træerne, og de 5-10 procent æbler, som falder udenfor maskinens store sejl opsamles med en opsamlermaskine og af skolebørn.
Høsten af de bugnende æbletræer, primært af sorten Ingbo (krydsning af spisesorten Ingrid Marie og madæblet Belle Boskoop), er i fuld gang i disse uger, og er godt en uge længere fremme end normalt.
Mads Møller Andersen er rigtigt godt tilfreds med udbyttet, og han vurderer, at der på mange af de 25 år gamle træer hænger omkring 100 kg æbler.
I Føtex og de fleste andre supermarkedskæder er det nu om stunder stort set ikke til at opdrive danske æbler i grøntafdelingerne. I stedet tilbydes tyske, spanske eller sydamerikanske æbler, som er fragtet hertil i skibsladninger med behørig tilsætning af konservesmidler, så de kan holde sig under den lange transport. Eller hvad med det seneste påfund i form af lyserøde Pink Lady æbler fra Chile, der smager af vanilje og jordbær, og som sagtens kan tåle at ligge i vindueskarmen i flere uger uden at få den mindste antydning af brune pletter.
- Og spørger man i supermarkedet efter de danske æbler, som jo smager af æbler, er det pålagte standardsvar fra ekspedienten, at de ikke er til at skaffe, påpeger frugtavler Mads Møller Andersen, Ørbækgaard Frugtplantage.
- Sagen er imidlertid den, at de lave fragtomkostninger gør, at supermarkederne kan tjene mere på de udenlandske æbler, og derfor har dansk æbleproduktion en meget svær fremtid, hvis ikke forbrugerne får øjnene op for denne kedelige udvikling i frugt- og grøntafdelingerne i supermarkederne.
Heldigvis sælges der danske æbler langs vejene rigtigt mange steder i denne tid, så forbrugerne trods alt har chancen for at sætte tænderne i et frisk og velsmagende dansk æble.
Selv har Mads Møller Andersen hans egen salgsbod ved Ørbækgård, hvor der i sagens natur også er mulighed for at købe friskpresset most fra genboen.