Frygten for, at Europa allerede er i recession, og at USA er på vej til det, prægede finansmarkederne i går. Men renten var i går eftermiddags upåvirket.
Der var krisestemning i finansmarkederne i går, men det havde indtil i går eftermiddags ikke resulteret i yderligere rentefald, fordi renterne i forvejen var faldet meget kraftigt i USA og Tyskland.
Renten på den tiårige, danske statsobligation var ved 11.20-tiden faktisk steget med 3 basispoint til 2,34 procent For godt en måned siden var renten oppe i nærheden af de 3 procent.
- Vi ser en fortsættelse af udviklingen fra i går, hvor vi fik et meget svagt, amerikanske nøgletal. Aktierne handler igen lavere, men renterne holder lidt igen, fordi renterne i USA og Tyskland er kommet ned på nogle rekordlave niveauer, som er svære at bryde, siger Peter Possing Andersen, der er senioranalytiker hos Danske Bank, fredag til Ritzau Finans.
Det skal ikke forstås sådan, at renterne ikke kan falde yderligere, men de lave renter får markedet til at holde igen.
- Vi får derfor ikke det fulde rentefald af nedturen på aktiemarkedet. Men stemningen er igen meget sur, siger han.
Panik
Tyske Berenberg Bank vurderer, at markederne overreagerede i går.
- Normalt skærper de fundamentale økonomiske parametre de finansielle markeder. Men fra tid til anden går markederne i panik og fordrejer og ignorerer den underliggende fundamentale økonomi. I kølvandet på nogle politiske fodfejl er markedet gået ind i en sådan fase af panik, vurderer Berenberg ifølge Ritzau Finans.
Panik er netop karakteriseret ved, at aktivpriser presses væk fra den grundlæggende vurdering.
- For en tid er en sådan markedssituation selvforstærkende, da investorer er mere tilbøjelige til at hæfte sig ved begivenheder og rygter, som synes at retfærdiggøre deres bekymring frem for de underliggende facts, skriver Berenberg i en kommentar.
I den sidste ende vil logikken dog vinde over frygten, og aktiverne vil blive prissat mere nøjagtigt, lyder det fra Berenberg, der dog forudser et par meget volatile måneder, før fornuften igen vender tilbage til markederne.
Substans
Chefstrateg Morten Kongshaug, Danske Bank, mener også, at markederne overreagerer.
På borsen.dk peger han på, at hverken nøgletal eller halvårsregnskaber kan forklare de dramatiske fald på alverdens aktiemarkeder.
- Der er ingen hårde fakta, der kan forklare de massive fald. For vi har hverken set store jobtab, eller banker der strammer op på kreditgivning, eller virksomheder, der taber store summer.
- Markederne løber foran de reelle begivenheder. Der er endnu ingen lig på bordet, men det er en selvforstærkende krise, for de finansielle markeder reagerer som om der var krise, siger Morten Kongshaug, og tilføjer:
- Denne gang prøver investorerne at komme foran og sælge inden, der kommer nye krak. Jeg kalder det Lehman uden Lehman. Der hersker en frygt for, om det finansielle system fungerer, som det skal, siger chefstrategen til borsen.dk.
Flere økonomer peger dog på, at frygten på aktiemarkederne ikke er hentet ud af den blå luft. Herhjemme forventer blandt andre rådgivningsselskabet Agrocura, at verden er på vej ind i recession, og selskabet peger i lighed med Finanshuset Demetra på, at både de korte og lange renter står over for yderligere fald.
Også bankerne og realkreditinstitutterne er begyndt at forholde sig til en eventuel recession. En analyse fra Danske Bank, der udkom i går eftermiddags, havde således fokus på en ifølge banken »stigende risiko for recession«.