Arla får ny formand i dag

Ove Møberg træder i dag tilbage som formand for Arla. Efterfølgende bliver ny formand præsenteret.

Dagen i dag er Ove Møbergs sidste som formand for Arla Foods. En post han har siddet på i de sidste fire år.

På et møde i dag i Nyborg, der finder sted i forlængelse af koncernens repræsentantskabsmøde, vil Arlas bestyrelse således konstituere sig på ny.

Den nye formand bliver herefter præsenteret for omverdenen på et pressemøde, der finder sted  først på aftenen.

Svensk favorit
Udadtil har der været meget stille om, hvem der skal efterfølge Ove Møberg. Det har dog været fremme, at det måske er en svenskers tur til at få formandskabet i det dansk-svenske mejeri.

De sidste to formænd har nemlig været danske. Ove Møberg overtog i 2007 formandsposten fra Knud Erik Jensen fra Djursland, der også nåede fire år som formand.

Sidste svenske formand var Lars Lamberg, der som led i fusionskabalen mellem Arla og MD Foods blev formand i 2000.

Brand skabte usikkerhed
Arlas nuværende næstformand Åke Hantoft, der netop er svensk, har dog tidligere over for Effektivt Landbrug gjort klart, at han ikke vil udtale sig om formandsvalget, før mødet i dag er overstået.

Grunden til, at 63-årige Ove Møberg trækker sig nu, selvom mange havde forventet, at han ville fortsætte en valgperiode mere - en valgperiode i Arla er to år - er, at han i januar blev ramt af en brand på sin gård i Billund.

Ove Møberg har selv forklaret, at han og samarbejdspartneren ikke helt har klarhed over udviklingen på gården fremover.

Valutasag gav problemer
Til Arlas interne blad, Ejerbladet, fortæller Ove Møberg, at han har haft en fantastisk tid som formand.

En sag husker han dog, som skabte problemer. Det var den såkaldte »valutasag« i vinteren 2008 og foråret 2009, der handlede om, hvordan mælkeprisen – som fastsættes i danske kroner – omregnes til svenske kroner før udbetaling til de svenske andelshavere.

- Den var svær. Det var jo en meget synlig problemstilling, for det var mange penge, der var i spil. Samtidig blev danske og svensk andelshavere uenige, og i bestyrelsen var vi heller ikke enige.

På et repræsentantskabsmøde udvandrede svenskerne. Der var kort sagt dyb uenighed, og i bestyrelsen havde vi ikke noget at læne os op ad, da vi skulle finde en løsning, siger Over Møberg til Ejerbladet.

Efterfølgende blev »Valutamodellen« født efter et maratonmøde i bestyrelsen.

Læs også