Formiddagsmøde gav tomme stole…

»Kun« 146 stemmeberettigede mødte op til generalforsamlingen i Centrovice, der første gang blev afholdt om formiddagen.

Der var skuffende mange tomme pladser ved årets generalforsamling i Centrovice. I de foregående år har 400-500 medlemmer i den fynske landboforeningsfusion kunne fylde stort set hele sportshallen ved Dalum Landbrugsskole, men forrige onsdag dukkede kun 146 stemmeberettigede op. Sammen med øvrige gæster blandt andet politikere og ansatte var deltagerantallet omkring 200.

At generalforsamlingen havde sammenfald med den store traktordemonstration i København havde ikke den store indvirkning, da kun 14 fynske traktorer deltog og måske omkring et halvt hundrede fynboer, da flere landmænd tog bilen til staden for at støtte op om aktionen.

Niels Rasmussen indledte da også generalforsamlingen med at ønske deltagerne en god tur til hovedstaden og håbede, at man formåede at fortælle politikerne og omverdenen, at grænsen for landbruget er nået.

- Og få fyret den servicemeddelelse af til samfundet, at vi ikke er der mere og egenkapitalen er væk, hvis vi får flere omkostninger og reguleringer, sagde formanden og kvitterede Bæredygtigt Landbrug for på en enkel måde at kommunikere landbrugets besværligheder ud.

Færgen aflyst
Samtidig beklagede formanden, at ikke flere medlemmer havde tilmeldt sig dagens generalforsamling, og oveni i hatten var Ærø-færgen blevet aflyst. Et af argumenterne for at flytte generalforsamlingen fra et aftenmøde til om formiddagen var for at tilgodese de ærøske medlemmer, som ellers på grund af færgetiderne har haft vanskeligt ved at nå til mødet.

I det hele taget fik flytningen af mødetidspunktet mange kritiske bemærkninger, da Niels Rasmussen og direktør Dorit Greve havde overstået deres fælles beretning (som i sidste nummer af Landbrug FYN blev bragt i uddrag, red.).

Mest markant var det tidligere bestyrelsesmedlem og formanden for Agrogården ved fusionens indgåelse, Lars Hansen fra Dømmestrup. Han nåede kun at fyre en svada af til foreningens millionunderskud, inden han hastede hjem for at levere slagtesvin til to ventende grisebiler.

Fyr direktøren
- I lovede efter sidste års underskud at komme med noget, som var bedre. Det er jo i den grad ikke sket, fastslog Lars Hansen. Vi har ganske enkelt en for ringe ledelse. Centrovice's setup er alt for dyrt, og vi står med et stort rådgivningsapparat, som vi ikke bruger. Jeg tør i hvert fald ikke ringe i frygt for at få en stor regning. Derfor skal I skifte vor kære direktør ud, som aldrig har formået at få integreret medarbejderne fra Ringe.

- Derfor, fortsatte han, kan jeg i dag beklage, at vi fik fusioneret. Men det kan vi ikke bruge til noget nu, og derfor må vi have en ny ledelse og struktur og så komme videre, inden landboforeningen siver helt ud i vandet.

Efter spredte klapsalver fulgte Torben Povlsen fra Sentved op med at også at beklage mødetidspunktet.

Vissenbjerg skal fungere
- Vi er nødt til at passe vor hverdag bedst muligt i disse tider, hvor tiderne er ændret ude på bedrifterne og overfor landbruget, påpegede han, men glædede sig samtidig over, at Niels Rasmussen indledte mødet med at rose de medarbejdere og kolleger, som samme dag havde valgt at tage til København for at gøre opmærksom på erhvervets tilstand.

- Men Landbrug & Fødevarer har svigtet, og derfor skal vi nu køre på fagligheden og stå fast i forhold til Grøn Vækst planerne. Og, fortsatte Torben Povlsen, Centrovice er det vigtige organ vi har på Fyn, og derfor skal politiske system og rådgivningen være i fokus, og det er det kun, hvis huset i Vissenbjerg fungerer.

- Derfor skal vi have skabt et stærkt rådgivningshus – og en stærk konkurrenceevne i landbruget, så vi igen kan sove trygt om natten.

Carsten Hedegaard fast det ærgerligt, at udvalgsstrukturen blev nedlagt i forbindelse med skabelsen af Centrovice.

- Formændene for driftsområderne og de ansatte mangler den sparring, som tidligere kunne hentes i det pågældende fagudvalg, påpegede han.

I sit svar til debatindlæggene understregede Niels Rasmussen, at spørgsmålet om direktørfyring på nogen måde ville være et generalforsamlingsanliggende. Og i forhold til foreningen og dens struktur medgav han, at det er en løbende proces, som endnu ikke er i mål.

Endelig kunne formanden i forhold til mødetidspunktet for generalforsamlingen godt love, at der fremover atter bliver om aftenen.

Niels Rasmussen: Et rigtigt møgjob

Efter sidste år mange indleverede rapspartier med spiret frø, der resulterede i fradrag hos grovvareselskaberne, har de lokale foreninger under Landbrug & Fødervarer nu besluttet at føre fire principsager mod DLG og Danish Agro. 

Centrovice-formand Niels Rasmussen er udpeget som formand for udvalget, som fører sagen.

- Det er et rigtig møgjob, jeg har fået. De fire sager vil kunne vindes, men det bliver ingen sejr for nogen af os, og hele problematikken tjener os ikke til ære, påpegede han, da emnet blev taget op til generalforsamlingen på Dalum Landbrugsskole.

Forinden havde bestyrelsesmedlem i Danish Agro, Kaj Ivan Larsen, Hårby, og direktør Lars Thorø, DLG/FAF, kritiseret landbruget for at gå så vidt at rejse sagerne mod grovvarebranchen.

- Uanset, hvad der sker, så sejrer vi landmænd ad helvede til, lød det fra førstnævnte.

Og Lars Thorø forsikrede, at grænsen for frie fedtsyrer til næste høst bliver 0,1 procent, og at landbruget her har skabt et stort problem for sig selv.

Læs også