Kommunikationsrådgivere: Traktordemonstration har begrænset ekstern pr-værdi

To kommunikationsrådgivere, Effektivt Landbrug har talt med, er enige om traktordemonstration i onsdags batter mest i den interne debat i landbruget frem for eksternt i befolkningen.

- Hvis jeg sad på Axelborg, så ville jeg ryste i bukserne.

Sådan siger kommunikationsrådgiver Jeppe Søe, der tidligere har lavet en del kommunikationsopgaver for landbruget. Blandt andet i forbindelse med Danske Svineproducenters medvirken i TV2's ultrakritiske program, Operation X.

Jeppe Søe er begejstret for den traktordemonstration, der fandt sted i onsdags i det indre København. Arrangørerne bag demonstrationen beskrev dog, at et af formålene var at fortælle københavnerne og dermed befolkningen uden tilknytning til landbruget, hvilke problemer Grøn Vækst skaber.

Det er dog Jeppe Søes indtryk, at den mission næppe er lykkedes så godt. Det er blandt andet understreget ved, at den historie, der fyldte mest i de store landsdækkende medier, var, at landmændene havde fået nogle P-bøder ved Fisketorvet for at parkere ulovligt, og ikke så meget, hvad demonstrationen egentlig handlede om. Internt i landbruget har demonstrationen dog rykket ved noget. Og det er godt, mener Jeppe Søe.

- Jeg er super glad for den demonstration. Et af mine kritikpunkter i de sidste mange år har nemlig været, at organisationerne ikke gør det godt nok. De har primært som mål at lave nogle kampagner med nogle søde dyr, der ser ud til at have det herligt. Sådan noget kan et program som Operation X jo rive fra hinanden på en enkelt aften, og så er sådan en kampagne intet værd, siger Jeppe Søe.

Voldsomt spark bagi
Han mener, at onsdagens demonstration først og fremmest er et voldsomt spark til organisationerne, og et udtryk for, at det, som de laver for landmændenes penge, det er ikke godt nok. Han hentyder blandt andet til det lobbyarbejde, som Landbrug & Fødevarer har lavet i forbindelse med vandmiljøplanerne.

- Jeg hørte fødevareministeren udtale i går (onsdag, red.), at han ikke forstod noget af demonstrationen, fordi organisationerne jo ikke var med i den. Her må jeg så bare sige, at det er ministeren, der ikke har forstået noget. Han ser ikke, hvad der foregår derude. Det er jo ikke nødvendigvis organisationerne, der ved, hvilken vej der er den rigtige, siger Jeppe Søe, og det var netop det, som de demonstrerende landmænd fik understreget.

- Det, de landmænd, der mødte frem på Rådhuspladsen, fik fortalt så fremragende, det var, at de er her også. Det er ikke kun de slipseklædte, der skal sidde at snakke henover et bord, men der skal også meget gerne komme nogle af dem med kedeldragter og støvler ind, fortæller han.

Skubber yderpolerne
Seniorrådgiver og ledende partner i kommunikationsvirksomheden Geelmuyden.Kiese Danmark, Peter Goll, der også har rådgivet Landbrug & Fødevarers omkring deres omdømmekampagne, er dog i modsætning til Jeppe Søe ikke begejstret for demonstrationen.

Det skyldes primært, at han er helt enig med Jeppe Søe på punktet omkring, at onsdagens demonstration næppe har rokket ved det helt store i blandt københavnerne og folk uden for landbruget. Og han går ud fra, at det var det, som landmændene i bund og grund gerne ville med traktordemonstrationen frem for den interne debat i landbruget.

- Sådan en aktion som den i går (onsdag, red.) bekræfter dem, som er enige med dem i forvejen, og at det er godt, at der bliver gjort noget. Dem, der er skeptiske over for landmændene, de bliver sådan set bare endnu mere skeptiske, siger Peter Goll.

Kritisk S'er
Dette udsagn mener han bliver bekræftet af et blogindlæg, som Christel Schaldemose, der sidder i Europaparlamentet for Socialdemokraterne, netop har skrevet på jp.dk med overskriften »Tør øjnene, kære landmand!«

Her skælder hun voldsomt ud på landmændene, og siger de må stoppe med at brokke sig, når man i EU for eksempel støtter landbruget med 400 mia. kr. om året.

- Hun udtrykker sig meget mere kritisk, end hvad man ellers har hørt fra Socialdemokraterne igennem lang tid, siger Peter Goll.

Han sammenligner landmændenes traktordemonstration med fagbevægelsens demonstrationer, hvor der bliver svinget med de røde faner.

- Sådan noget deler vandene. Dem, man gerne vil have skal støtte ens sag, de bliver skubbet væk, mens man kun opnår endnu mere støtte fra dem, der i forvejen deler ens synspunkter, lyder det fra Peter Goll.

Læs også