Fiber som strøelse i køernes sengebåse

HUSDYRARTIKLER: Danske landmænd kan sagtens se muligheder i en fremtid med fiberfraktionen fra gylleseparation i sengebåsene hos køerne.

Hos Karin og Erling Christensen, der driver en mælkeproduktion i Visby ved Bredebro med 500 DE og 400 hektar jord, er man netop blevet færdige med at fylde fiberfraktionen fra gylleseparation i sengebåsene hos den ene af de to stalde de har med malkekøer.

Årsagen er, at de som de første i Danmark er ved at teste, hvordan køerne reagerer på, at skulle ligge i denne alternative strøelse. Foreløbigt er der dog kun positive resultater.

Det fiber, der er i sengebåsene på Søndergaarden, laves med en Fan-separator, som Brørup Traktor- & Maskincenter har stillet til rådighed og er ved at prøvekøre på ejendommen.

Staldens to identiske stalde, hvor der er sand i den ene stald og fiber i den anden, skulle dermed give et fint billede af, om og hvilke forskelle der er mellem sand og fiber.

- Nu har vi set, hvordan det fungerer her i vinterperioden. Så er det interessant at se, hvordan det forløber resten af året, lyder det fra Erling Christensen.

Han var ellers mest nervøs for vinterperioden på grund af fugt, men indtil videre er det gået godt, så hvis det fortsat ikke giver problemer, fortsætter han nok med fiber.

Flere interesserede danskere
Siden Brørup Traktor- & Maskincenter i juli måned blev dansk agentur for Fan-separator er interessen for fiber som strøelse i det hele taget blevet vakt hos mælkeproducenterne. Og derfor blev der for nylig arrangeret en bustur til området nær Rostock i Tyskland, for at demonstrere tyske mælkeproducenters mangeårige erfaring med brug af separatoren og brug af fiberstrøelse i sengebåse.

70 danske mælkeproducenter deltog i turen til Tyskland. En af dem var Thomas Andreasen, Brørup, og han er en af dem, der ser muligheder i denne form for genanvendelse, hvor både kokomfort og pengepungen tilgodeses.

Thomas Andreasen driver ejendommen Villemajgaard med 185 køer og 220 hektar ved Brørup. Han har madrasser i sengene nu, men han synes, der er for mange køer med tykke haser, og samtidig er det dyrt med det savsmuld, som han strøer oven på madrasserne. Han er derfor parat til at prøve noget nyt, og efter to gårdbesøg i Tyskland er han stadig positiv, da LandbrugSyd møder ham vejen hjem.

Vil prøve det af
Efter et langt døgn i bus - Danmark-Rostock tur-retur - og med indtryk fra to store tyske kvægejendomme, har Thomas Andreasen set, hvordan Fiber Strø fra en Fan-separator fungerer i praksis.

- Det var godt, at vi så det sidste sted, lyder det fra Thomas Andreasen, da vi under et stop på hjemturen er inde og få aftensmaden.

Her hentyder han til, at der så væsentligt bedre ud på ejendom nummer to, end der gjorde det på den første ejendom.

- Jeg er så positiv over det, jeg har set, at det er noget jeg vil have prøvet af derhjemme. Hvis bare der er et firma med en separator, der vil prøve at stille det op hos os, så er jeg klar, så snart jeg kommer hjem fra skiferie, siger Thomas Andreasen.

- Jeg vil anvende fiber som strøelse oven på madrasserne i stedet for spånerne, siger han og påpeger, at han egentlig ikke er nervøs for bakterier, da det jo heller ikke på de besøgte ejendomme lød til at være et problem.

De landmænd der var med på turen var i det hele taget meget positive i forhold til at prøve fiber af som strøelse ved køerne. Dyrlæger og rådgivere gav dog udtryk for, at der ønskes mere dansk erfaring og afprøvning, inden de kan give udtryk for deres holdning til det seneste alternativ til strøelse.

Læs også