Minister ryster med udtalelser om ålegræs

Socialdemokraterne har kaldt fødevareministeren og miljøministeren i åbent samråd efter udtalelser fra Henrik Høegh (V) om, at ålegræsset er kasseret som N-værktøj.

Det var en bombe, der sprang, da fødevareminister Henrik Høegh (V) i sidste uge til et møde med landmændene i Agri Nord i Aalborg sagde, at metoden med ålegræs, som indikator for udledning af kvælstof, er kasseret.

Det mener Mette Gjerskov, miljøordfører for Socialdemokraterne. Hun har nu indkaldt Henrik Høegh til et åbent samråd sammen med miljøminister Karen Ellemann (V).

- Ålegræs er en international anerkendt indikator for vandmiljøet. Der har altid været en diskussion, om det er den bedste indikator, men det har jo været svært at finde noget, som er bedre, siger Mette Gjerskov.

Dybt useriøst
Hun finder det dybt rystende, at regeringen nu tilsyneladende har valgt at skrotte ålegræsværktøjet, som Henrik Høegh har givet udtryk for. Især fordi vand- og naturplaner er baseret netop på ålegræs som en indikator på vandmiljøets tilstand, og netop dette er blevet godkendt af EU.

- Nu kommer man så to et halvt år efter planerne skulle have været implementeret, og siger, at hvis man ikke kan få et hold af eksperter, som man ikke har nærmere defineret, hvem er, til at sige, at ålegræs er det mest fantastiske i verden, så skrider hele grundlaget, siger Mette Gjerskov, der luger, at der er valg i farvandet.

- Det her er det mest useriøse, som jeg kan komme i tanker om, lyder det videre fra den socialdemokratiske miljøordfører.

Hun er stensikker på, at regeringen, trods modsatte meldinger, ingen som helst interesse har i at opfylde målet om en reducering af kvælstof i vandmiljøet på 19.000 ton inden 2015.

- Det kommer ikke til at ske med den her regering, lyder det fra Mette Gjerskov.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår det åbne samråd kommer til at finde sted.

Læs også