Priserne på fynske landejendomme er faldet en del. Det er skidt for dem, der skal sælge. Til gengæld gør det det muligt for købere at gøre en god handel, lyder det fra det fynske ejendomsmæglerfirma J.P. Johansen.
- Handel med øvrige erhvervsejendomme er gået bedre i 2010. Jeg tror på, at på et tidspunkt vil der ske det samme for landbrugsbedrifter.
- På det seneste har vi set stagnerende til faldende priser på mælk og svinekød, mens kornpriserne er gået i vejret. Efterspørgslen efter korn er steget de sidste 40 år, og i løbet af de næste 40 år vil verdens indbyggerantal stige med 50 procent. Derfor tror jeg på, at fødevareproduktion fremover bliver en bedre forretning, end det har været de senere år.
Det siger statsautoriseret ejendomsmægler Dan Gørtz, der sammen med kollegerne Palle Jespersen og Bo Verner Hansen ejer ejendomsmæglerfirmaet J.P. Johansen, som i 2007 blev overtaget efter Jørgen P. Johansen, der grundlagde firmaet i 1969.
I foråret 2010 flyttede firmaet fra centrum af Odense til Hollufgård i Odense SØ og blev samtidig tilknyttet agriteam.dk, der er et samarbejde mellem syv selvstændige ejendomsmæglerfirmaer med omsætning af landbrugsejendomme og gartnerier.
Fyn hårdt ramt af krisen
Finanskrisen er ikke gået sporløst hen over det fynske område.
- I perioden marts 2007 til marts 2010 har gennemsnitsprisen på landbrugsejendomme for eksempel i Skanderborg-området været stort set den samme. Men det gælder ikke her på Fyn. Vi er ekstra hårdt ramt. Priserne var nok kommet for højt op, fastslår Dan Gørtz. Det betyder, at der er store prisfald nogle steder i det fynske.
- De lavere priser på fynske landbrug betyder så til gengæld, at der er mulighed for at gøre en god handel. Det viser sig ved, at vi får henvendelser fra folk i andre dele af Danmark, som vil købe landbrug på Fyn. Her kan folk få flere hektar for de penge, de for eksempel kan få for en ejendom på Lolland-Falster. Tillige har Fyn en god geografisk placering.
- I de kommende uger får vi seks-syv gode ejendomme ud på markedet, og jeg tror på, at de nok skal blive omsat.
Bundpriser
- Vores 2010-omsætning var 8-10 procent bedre end 2009, fortæller Dan Gørtz. 2008 var vores rekordår. Men vi har et håb om at nærme os det i 2011.
- Vi har solgt godt af mindre ejendomme, og for eksempel har vi det seneste år solgt fire gartnerier. Og gartnerisektoren tegner optimistisk for 2011.
- Der bliver da også stadig handlet landbrug – især ejendomme på 50-100 ha. Hovedparten er til supplering af bestående bedrifter.
- Der er også fynboer ude i landbruget, som er i stand til at købe. Jeg vil opfordre til, at man begynder at se efter, hvad der er på markedet – og slår til, når der er noget, der ser fornuftigt ud. Jeg tror, vi er ved at nå bunden prismæssigt, og vi forventer 10-20 nye opgaver i den kommende tid.
Dygtighed er vigtig
- I dag er der ca. 1.000 heltidsbedrifter på Fyn. Der bør kunne handles 2-3 gode ejendomme i hver kommune – altså 20-30 ejendomme på Fyn. Det ser rimeligt fornuftigt ud.
Dan Gørtz erkender, at det for øjeblikket ikke er så let at låne penge.
- Pengeinstitutterne er meget forsigtige, konstaterer han. Men hvis der er lån i forvejen, er man parat til at se tingene i øjnene, hvis den nye ejer er dygtig.
- I 2010 har det mest været ejendomme med planteavl, der har været handlet. Men jeg tror, at der i 2011 vil handles flere med animalsk produktion – både kvæg og svin. Priserne ligger generelt på ca. 150.000 kroner pr. ha. Gode ejendomme kan komme op på 170.000-180.000 pr. ha – enkelte helt op til 200.000 pr. ha, mens andre vil ligge under 125.000 kroner pr. ha.
Tunge ting
Ikke kun den langsommelige ekspedition af tinglysninger, men også den øvrige efterbehandling af handler, er ifølge Dan Gørtz en tung omgang.
- Der er mange ting, der skal tages fat på, efter at en handel er indgået, påpeger han. Der er stor opmærksomhed på detaljer, og ekspeditionen af handlerne er blevet mere omstændelig. Det stiller krav til os om at klare vores arbejde, og det betyder, at vores timeforbrug pr. handel er højere end før.
- Det ville være ønskeligt både for branchen og for de landmænd, som skal købe eller sælge, at de kommercielle forhold bliver normaliseret, og at man på ordentlig vis kan blive kreditbehandlet. I det hele taget skal det finansielle og politiske system være opmærksom på, at mange ting er tunge.