Ungdomskonsulent med landbrugsuddannelse

FAGKENDSKAB: Den nye fynske ungdomskonsulent, Jeanette Glasdam, er faglært landmand og uddannet finansøkonom.

- Min vision er at være med til at få flere unge elever igennem et praktik- og uddannelsesforløb i landbruget. Jeg håber, at eleverne har tillid til mig, og jeg håber også, at landmændene/læremestrene vil bruge mig. Min rolle er blandt andet at være en uvildig mægler, og det håber jeg, at både elever og landmænd vil benytte sig af.

Det siger den nye fynske ungdomskonsulent, Jeanette Lindekilde Glasdam, som ved siden af sit job som studievejleder og underviser på Dalum Landbrugsskoles afdeling i Korinth nu også er ansat som ungdomskonsulent blandt andet med sekretærfunktioner for både Fyns LandboUngdom og Praktikpladsudvalget.

Landmand og økonom
Jeanette Glasdam, der er 26 år, er født og opvokset på et landbrug i Horne. Efter folkeskolens 10. klasse startede hun på en landmandsuddannelse. Hun tog modul 1 B på Korinth Landbrugsskole og gennemførte derefter modul 2 og blev faglært landmand.

- Jeg snakkede med min far om eventuelt at overtage slægtsgården derhjemme, men i stedet bestemte jeg mig for at læse, og så solgte far jorden fra, fortæller Jeanette Glasdam.

- Først var det meningen, at jeg ville være ergoterapeut. Det krævede en fuld HF (Højere Forberedelseseksamen, red.), som jeg tog på VUC i Glamsbjerg. En overgang passede jeg grise hos Hugo Skov Jakobsen i Håstrup, hvor jeg tidligere havde været ferieafløser. Men da jeg altid har interesseret mig for økonomi, begyndte jeg at læse og blev uddannet finansøkonom.

Undervisning og udvikling
- I august i år blev jeg ansat på Dalum Landbrugsskole, hvor jeg arbejder med studievejledning, udvikling og undervisning. Omkring en tredjedel af min tid går med undervisning på afdelingen i Korinth, hvor jeg for eksempel skal have undervisning i svinehold og idræt med de nye på 1. hovedforløb.

- Udviklingsdelen drejer sig blandt andet om oplevelsesdagen i oktober og om, hvordan vi nu skal til at tænke lidt anderledes i forbindelse med, at køerne sættes ud til foråret. Der kan mine kontakter til forskellige læremestre forhåbentlig bruges til at finde steder, hvor vi kan sende elever ud i staldpraktik og herved måske få skabt kontakt med de eksisterende landmænd/læremestre.

- Hovedparten af eleverne kommer ikke fra landbruget. Derfor er det vigtigt, at de får »sat ansigt« på nogle personer. Og det gør det lettere, at jeg ved, hvordan det er at stå der ude, hvor tingene sker. Og ved, at når man passer dyr, går tingene ikke altid lige efter en snor.

Elever skal have gode oplevelser
Jeanette Glasdam fortæller, at i jobbet som ungdomskonsulent for Fyns LandboUngdom skal hun indadtil - udover at undervise - varetage funktionen som sekretær for Fyns LandboUngdom.

- Udadtil skal jeg udføre de obligatoriske elevbesøg. Jeg skal – suppleret af nogle af lærerne - besøge alle grundforløbselever i det fynske område, uanset hvilken landbrugsskole de har været på. Min rolle er at søge at fastholde eleverne i deres uddannelse, blandt andet ved at prøve at få løst eventuelle konflikter.

- For øjeblikket er mange landmænd presset på pengepungen. Jeg håber, at de, der vælger at have elever, gør det for at medvirke til de unges uddannelse, og at de føler et ansvar for at give eleverne en god oplevelse af at være i landbruget. Hvis nogen kun tager elever på grund af tilskuddet, risikerer man, at eleverne får en dårlig oplevelse af landbruget – og at landmændene får en masse besvær.

- Jeg starter gerne et besøg med at gå en runde med eleven for at høre, hvordan det går. Men læremesteren kan også få en snak med mig, inden jeg snakker med eleven. Det er vigtigt med jævnlige samtaler med – og om - eleverne og de mål og forventninger, elev og læremester har. I øvrigt går det fint for langt de fleste.

God synergi
Jeanette Glasdams sekretærfunktion i Praktikpladsudvalget betyder, at hun skal med ud at godkende praktikpladser. Hun synes, der er en god synergi i, at hun både er underviser, er på elevbesøg og er med i Praktikpladsudvalget.

Sekretærfunktionen i Fyns LandboUngdom medfører blandt meget andet, at hun er med til møder på LandboUngdoms hovedkontor i Skejby.

- Vi har en god landboungdomsledelse på Fyn med meget engagerede folk, fastslår hun. Jeg skal være med til for eksempel at planlægge arrangementer i Fyns LandboUngdom – og være med til at lave foreningens program.

Til daglig bor Jeanette Glasdam sammen med kæresten, Søren, på en ejendom med otte hektar i Vester Hæsinge. Begge er ivrige jægere og har jagthunde. Desuden er Jeanette aktiv rytter. Hun fik sin første pony, da hun var fire år. I dag har hun flere Dansk Varmblod heste og har redet konkurrenceridning i dressur.

Læs også