Landbrug & Fødevarer brød med en ni år lang tradition, da de i sidste måned besluttede ikke at deltage i kulturnatten i København.
Den 15. oktober lancerede Landbrug & Fødevarer en ny omdømmekampagne, der skal give Dansk Landbrug et bedre image. Samme dag – om aftenen – blev der i København afholdt kulturnat, som er Danmarks største enkeltstående event med omkring 60.000 solgte billetter, hvor mange af de største institutioner og bygninger holder åbent hus.
Brancheorganisationen har medvirket i kulturnatten i ni år i træk, men besluttede sig i år for at holde dørene til Axelborg lukket under det store event, hvor mange københavnere ellers ville have muligheden for at møde landbruget.
- Det er primært på grund af ressourcer, at vi har valgt ikke at deltage i år. Det koster os cirka et halvt årsværk at arrangere det, og så koster det os en hel del på selve kulturnatten, siger kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, Louise Ry, og fortsætter.
- Vi har lavet en afvejning af ressourcer i forhold til, hvad vi får ud af det. Nu prøver vi at tage kulturnatten ud, og så kan det godt være, at vi vender tilbage igen næste år.
Hænger det særlig godt sammen med, at I har besluttet at bruge 20 millioner om året på en omdømme-kampagne?
- Der er rigtig mange vidunderlige og gode arrangementer, som vi gerne ville bruge ressourcer på, men det koster penge alt sammen, og denne gang er det altså kulturnatten, som det er gået ud over. De to ting har ikke noget med hinanden at gøre. Beslutningen om kulturnatten blev taget før, at beslutningen om den nye omdømme-kampagne blev truffet, siger Louise Ry.
Ikke kommercielt
Det er ikke alle og enhver, der får lov til at komme med i Kulturnattens program, men fordi Landbrug & Fødevarer har til huse på det traditionsrige Axelborg, der ligger centralt i København, så har de altså muligheden for at medvirke. Der er dog visse begrænsninger forbundet med at være med.
- Vi har af hensyn til brandsikkerhed ikke plads til at få besøg af mere end 5000 mennesker på Kulturnatten. Og da det først og fremmest er bygningen, vi må vise frem, og ikke benytte arrangementet kommercielt har vi besluttet ikke at tage i mod de 5000 gæster, siger Louise Ry.
Fantastisk anledning
Beslutningen vækker undren hos Bæredygtig Landbrugs direktør Vagn Lundsteen. Bæredygtigt Landbrug havde som en af deres mærkesager, da de stiftede foreningen, at dansk landbrug skulle være bedre til at brande sig selv.
- Jeg skal ikke belære Landbrug & Fødevarer om, hvordan de skal gøre, men jeg tror at alle i Danmark er enige om, at de burde have deltaget på Kulturnatten. Det er mærkeligt, at man ikke udnytter enhver mulighed for at vise sig, og kulturnatten er da en fantastisk anledning, siger Vagn Lundsteen.
Beslutningen er dog ikke nødvendigvis forkert, siger lektor i virksomhedskommunikation Henrik Merkelsen.
- De har været med de andre år, og siden, at de har lanceret en ny kampagne, så må de have vurderet, at deres gamle strategi ikke virkede. Derfor har de vurderet på, hvad de har fået ud af det i forhold til ressourcerne, og så må de have kommet frem til, at det var bedre at lade være. 5000 besøgende er også en relativ lille målgruppe i forhold til, hvem de skal nå ud til, siger han.