Vælg majssort til netop din egn

Der er et utal af majssorter at vælge iblandt. Lige nu kan majsdyrkerne skyde sig ind på den ideelle sort til de lokale forhold.

Det er lige nu, i ugerne før majsen høstes, det er muligt at vurdere plantens vegetative egenskaber. Derfor er der, landet over, i disse dage en lang række møder, hvor leverandørerne af majsfrø informerer majsdyrkerne om de sortsvalg, de skal træffe til næste sæson.

I Sønderjylland tæt på grænsen melder interessen sig for majs, der specielt egner sig til biogasproduktion, idet man venter, at hen ved 10.000 danske hektarer med majs i år ender som foder til tyske biogasanlæg.

Resten af de knapt 200.000 hektar majs i Danmark skal bruges til foder, helt overvejende som silomajs til kreaturer. Her er det ikke ligegyldigt, hvordan næringsstofferne er sammensat, ligesom udbyttepotentialet er afgørende.

Majsen kom igen
- Vær varsom med at vælge de rette sorter i forhold til det lokale klima, rådede Kenneth Søbye fra Limagrain Denmark i går et halvt hundrede majsdyrkere, der var mødt op i Thyregod ved Give for at se en lang række demonstrationsparceller.

I det midtjyske højderygsområde er kulden en besværlig følgesvend for majsdyrkere. Det viste sig i det sene forår, hvor majsen var længe om at komme i gang. Til gengæld kan en majsplante snyde mere end mange andre plantearter. 

- Majsen har rettet sig ganske flot i år, og jeg tør godt skønne på en høst, der ligner middel. Og sådan så det bestemt ikke ud i foråret, siger Kenneth Søbye.

Blandt kuriositeterne i demonstrationsmarken viste Kenneth Søbye også et par 3-3,5 meter høje majssorter til biogas og en sort, hvor både stængel, blade og kolbe er røde og afsætter farve som rødbedesaft.

- Det er kun for sjovt, vi har denne her med. Måske den kan bruges til at markere vandingsspor, inddele marken eller lade et enkelt læs vise i siloen, hvor godt det lykkes at lægge et tyndt lag snittet majs. Men som fodermajs dur den ikke, siger han.

 

Læs også