Kornpriserne står i et vadested

Analytikere uenige om, hvor priserne skal hen fremover.  WASDE-rapport fredag kan måske give et svar.

Der hersker en afventende stemning på kornmarkederne i øjeblikket, men måske vil det ændre sig fredag, hvor den månedlige WASDE-rapport, der beskriver den globale efterspørgsels- og udbudssituation, udkommer.

Klaus Moltesen Ravn, råvareanalytiker i AgroMarkets og cheføkonom i Landbosyd, mener, at kornpriserne kan gå begge veje i den kommende tid.

- Jeg ser stadig muligheder for, at kornpriserne kan stige. Omvendt kan de også falde, men i så fald ser det aktuelt ikke ud til, at faldene bliver voldsomme, vurderer Klaus Moltesen Ravn.

Han mener, at man skal skelne mellem på den ene side kvalitetskorn, som ofte er det korn, der blev høstet i tide inden regnen satte ind, og på den anden side det korn, der blev høstet efter regnen – og som i mange tilfælde ender i maven på dyrene.

- Har man et parti kvalitetskorn liggende, for eksempel maltbyg, så kan det være en god idé at se tiden an. Der er chance for yderligere prisstigninger, og dertil kommer, at de danske priser er væsentligt lavere end længere nede i Europa, hvor priserne kan være 20-30 kroner højere. Dette prisleje kunne med tiden smitte af på det danske marked, siger Klaus Moltesen Ravn.

Anbefalinger
Mens møllehveden nu er tilbage i samme prisleje som i starten af august, er også foderhveden ved at teste en top. Klaus Moltesen Ravn hører om priser på det danske marked på 112-115 kr. ved salg til foderstoffen. Herfra skal fratrækkes diverse fradrag. Er man køber hos foderstoffen, skal man derimod lægge helt op til 25-30 kroner oveni.

Med ovenstående forbehold er Klaus Moltesen Ravns anbefaling fortsat, at man som køber af korn skal sørge for at dække sig af langt frem.

Anbefalingen er lige den modsatte fra analytiker i Finanshuset Demetra, Peter Jensen.

Han mener, at svineproducenterne skal afdække med kortløbende kontrakter, og planteavlerne skal sælge korn.

- Fundamentalt set kan vi ikke se, at priserne skal blive på det nuværende høje niveau. De globale lagre er nogle af de højeste i 20 år, og dermed adskiller situationen sig markant fra fødevarekrisen i 2007/2008. Derudover følges de lange renter og hvedepriserne historisk set ad i store træk, og der er det stadig vores forventning, at de lange renter vil falde yderligere – og dermed også hvedeprisen.

Ikke anormalt
Peter Jensen erkender, at dårligt vejrlig midlertidigt kan ødelægge sammenhængen mellem renterne og hvedepriserne. Renterne er således faldet den seneste halvanden måned, mens hvedepriserne er steget. Den dårlige høst i Rusland kan være forklaringen.

- Men udover den dårlige russiske høst ser vi ikke noget anormalt i markedet.  Desuden ser det ud til, at hvedepriserne rent teknisk er begyndt at danne en topformation. Det er dog svært at sige, hvornår priserne skal falde, siger Peter Jensen.

Han vurderer, at aktierne og råvarerne står foran et fald allerede her i september eller oktober måned.

- Det vil i givet fald slå igennem på kornpriserne. Efterfølgende kan vi måske se korrektioner opad igen, men samlet set tror vi mest på en nedtrend, siger Peter Jensen.

Han peger også på, at der kan være en hel del spekulation i prisstigningerne.

- Det betyder i givet fald, at det kan gå lige så hurtigt den anden vej igen, siger Peter Jensen.

Læs også