Mellem 100-150 landbrugskunder er fortsat fanget i afviklingsbanken for Roskilde Bank, der krakkede for to år siden. Ingen andre banker vil have dem.
John Olsen står i en dum situation. Og det er ikke engang hans egen skyld.
I Kirke Eskilstrup driver han et fornuftigt landbrug på tre ejendomme, som han ejer, og en, der er forpagtet. Han har en produktion på 160.000 hønniker og plantedrift på 200 hektar. Og han har ikke mere gæld, end han kan betale.
Regnskabet for 2009 balancerede, og han budgetterer med et lille overskud for 2010, og ifølge sin seneste opgørelse fra slutningen af maj, så holder budgettet.
John Olsens eneste problem er faktisk bare, at hans bank hedder Roskilde Bank.
Renten steg 3-4 procent
Siden Roskilde Bank krakkede og blev overtaget af Nationalbanken i 2008, har han faktisk ikke mærket noget til konkursen.
Han har en kassekredit i banken på to millioner kroner, som han hidtil har afdraget på med en acceptabel rente på omkring de seks procent.
Men i sidste efterår ændrede John Olsens vilkår sig pludselig.
- I oktober sidste år fik vi et brev om, at renterne ville stige med omkring tre-fire procent, forklarer John Olsen.
Ventede med bankskifte
Han har selvfølgelig været bevidst om, at han på et tidspunkt skulle se sig om efter en ny bank, efter at Roskilde Bank blev til en afviklingsbank i 2008. Men han havde lagt en strategi, der betød, at han ventede lidt.
- Jeg forventede et positivt regnskab for 2009, og derfor ventede jeg med at skifte bank, fordi jeg regnede med, at det ville blive lettere, når de kunne se et positivt regnskab, forklarer John Olsen.
Lige nu står han til et tab på omkring 100.000 kroner på årsbasis på grund af den forhøjede rente, og det har sat gang i processen med at lede efter en ny bank.
Urimelig forskelsbehandling
Peter Jørgensen er John Olsens rådgiver og leder af rådgivningsfirmaet Agrovis afdeling i Ringsted.
- For at presse kunderne ud, skruer de op for priserne, så vandet bliver så varmt, at man ikke kan stå under det længere, forklarer han om John Olsens situation.
Det er imidlertid ikke alle Roskilde Banks erhvervskunder, der er blevet ramt af den store rentestigning. Peter Jørgensen deler kundegruppen op i tre. Dem, der kan betale den høje rente, og stadig overleve – ligesom John Olsen. Dem, der har lavet en aftale for rentestigninger, der fastfryser renten på de omkring seks procent. Og endelig er der dem, der har en så høj en gældsprocent, at banken har givet dem rentehenstand – og altså slipper for at betale renter i en periode.
Straffes for fornuft
- Det er en urimelig forskelsbehandling uden saglige argumenter overfor de kunder, som efter Roskilde Banks eget udsagn »desværre« er i stand til at betale den høje rente, siger Peter Jørgensen.
En forskelsbehandling, der ikke falder i god tråd med John Olsens forståelse af forretning.
- Det, der kan provokere mig, er, at her har man forsøgt at tænke sig om og drevet et fornuftigt landbrug – nogle ville måske kalde det kedeligt – og så skal jeg straffes, fordi andre har rodet sig ud i noget, siger John Olsen, og fortsætter:
- Jeg er ikke skideinteresseret i at betale andres renter, og det er klart, at folk blive provokeret, hvis man kommer til at se gældssaneringer. Det vil næsten være mere acceptabelt for omverdenen, hvis der kommer tvangsauktioner.
Udkig efter ny bank
Han er nu på udkig efter en anden bank, men det er svært, når der både står Roskilde Bank, landbrug og fjerkræ på visitkortet for John Olsen.
- Jeg har snakket med tre-fire forskellige banker. To af dem virkede meget seriøse. Alle var positive, men de ville gerne lige vente og se.
- Problemet er, at de andre pengeinstitutter ikke er interesseret i landbruget. Bankerne er ikke voldsomt optaget af at have noget med fjerkræ at gøre. Det er min fornemmelse, at man fra toppen i bankerne har besluttet, at man ikke interesseret sig for landbrugskunder, siger John Olsen.
Han betaler 10,7 procent i renter af den første million. Herover betaler han 9,7 procent i rente.
- Det betyder i runde tal cirka 100.000 kroner for mig om året. Det kan betyde noget for om budgettet bliver positivt, siger John Olsen.
Udsat byggeri
Når bankerne vurderer ham, føler han, at de overser de nuværende resultater og er lidt for optaget af historikken i landmandens økonomi.
- Jeg var ude for en arbejdsulykke i 2005 under noget byggeri, der satte byggeriet på pause. Det har også udskudt de besparelser, der er forbundet med byggeriet. De kommer først nu, men bankerne kigger ikke fremad. Jeg har aldrig ønsket at have en gældsbelastning, men nu sidder jeg i en situation, hvor jeg burde have mulighed for at gå ud og ekspandere, fordi tiderne er til det, men det kan jeg jo ikke, fordi jeg belastes af det her, siger John Olsen.
Han er usikker på, hvad der nu kommer til at ske, men han forhandler videre med andre banker, og håber snart, at han kan slippe ud af de høje renter hos Roskilde Bank. Der er en bank, der har vist samarbejdsvilje.
- Nu håber jeg bare, at jeg kan komme videre, siger John Olsen.