HEGNSPLEJE: God pris på træflis gør det muligt for Skovdyrkerforeningen Fyn at tilbyde pleje af læhegn og andre beplantninger til attraktive priser.
- Hvordan får jeg plejet mine læhegn og andre beplantninger bedst og billigst?
Dette og lignende spørgsmål har skovdyrkerforeningen svar på, fortæller skovfoged Klaus Kristensen fra Skovdyrkerforeningen Fyn som optakt til en temadag om flis, som alle interesserede indbydes til, fredag den 18. juni fra kl. 14 til kl. ca. 17.
Temadagen foregår i det sydfynske område. Det er gratis at deltage, og efter tilmeldingen - til skovdyrkerforeningens kontor på telefon 6262 4747 - fremsendes kørselsvejledning til startstedet. Sidst på dagen vil foreningen være vært for en mindre forfriskning.
Mange gamle hegn på Fyn
- Der har vist sig at være stor interesse og stort behov for pleje af hegn og andre beplantninger, påpeger Klaus Kristensen.
- Hidtil har metoden været hegnsklipning, sammenrivning og afbrænding. Men nogle beplantninger og hegn er blevet så store, at de generer afgrøderne. Og det har været svært at få dem væk.
- Her kan vi gå ind med de maskiner, der skal til. Vi kan hurtigt få materialet væk, og resultatet er en foryngelse af planterne, der er til stor gavn både for beplantningen og for afgrøderne på markerne.
- Der er mange kilometer på Fyn med gamle levende hegn, som trænger til at blive skåret ned. Hegnsklipning, som typisk sker hvert andet år, koster penge, og hegnene ser ikke godt ud bagefter. Det er bedre at skære hegnet ned for eksempel hvert 10. år. Det forbedrer både hegn, afgrøder og økonomi.
Optimal hegnspleje
- På temadagen vil vi vise alt det grej, vi bruger, fortæller Klaus Kristensen. Vi vil for eksempel vise helt almindelig udtynding af nåletræskulturer med fældebunkelægger med efterfølgende flisning.
- Vi vil vise den optimale måde at hugge hegn på. Hvor vi ved helt almindelige eksisterende gamle læhegn bruger fældebunkelæggeren til at lægge hegnet ned og bruger en bæltemaskine til at lægge materialet i stakke. Derefter kommer flishuggeren med tipvogn og hugger træet til flis. Og der er en frakører på, som kører flisen i stak eller i lade.
- Endvidere vil vi vise, hvordan vi kan få grænsen mellem skov og marker gjort pænere, ligesom vi vil demonstrere flishugning af større træer.
Fast lav pris
Klaus Kristensen understreger, at der er god afsætning af flis på Fyn.
- Vi kommer ud og vurderer hegnet sammen med landmanden. Afhængigt af, hvor meget »mad«, der er i hegnet, hvor mange hegn der er i området, og hvor gamle de er, får landmanden en pris pr. meter hegn på roden, så han nøjagtigt ved, hvad han gør. Omkostningen for landmanden vil typisk ligge mellem nul og 10 kroner pr. meter hegn.
- I denne tid er vi i gang med at planlægge og måle op, så vi er klar til at rykke i marken efter høst, fortæller Klaus Kristensen, der er klar med flere oplysninger på skovdyrkerforeningens stand på Det Fynske Dyrskue.