Hvid vinter forsinker nye skove

TRAVLT: Sne drillede ikke blot landmænd med forårsafgrøder, der skulle i jorden. Der er i disse uger turbo-fart på skovbeplantninger for at indhente mere end fire måneders arbejde.

I modsætning til sånings- og høstredskaber er det sjældent, man ser et monstrum af denne art spændt bag på en traktor ude på en mark. For når maskineriet, der bruges til skovplantning, én gang har været på mission på et areal, kommer den med meget stor sandsynlighed aldrig til at køre her igen. Forleden skete det så for godt syv hektar jord ved Birte og Jørgen Lykkes hjem mellem Lunderskov og Vejen.

Området har indtil årsskiftet været grusgrav, og de seneste måneder har den nye jord ligget og modnet til at modtage de 20 forskellige træsorter, som Birte og Jørgen Lykke i samarbejde med HedeDanmark har besluttet, at deres nye skov skal bestå af.

Men selvom skovrejsning i høj forårssol umiddelbart lyder som en logisk årstid at sætte planter i jorden på, er HedeDanmark og andre virksomheder med den type opgaver temmelig meget bagud med den del af arbejdet:

- Vi plejer at gå i gang med at plante i november og fortsætte hen over vinteren. Men denne vinter har som bekendt været præget af ualmindelig meget sne, og først et stykke ind i marts, da sneen smeltede, kunne vi begynde at arbejde med jorden. Så vi har et ret travlt forår i år, forklarer skovrejsningskonsulent Martin Hansen fra HedeDanmark, som har været med til at planlægge beplantningen af Birte og Jørgen Lykkes skov.

Maskineriet
Et godt stykke ude på marken er traktoren ved at vende. Da det er gjort, afsløres det, at chaufføren ikke alene. Efter traktoren trækkes en bagtil åben indretning med tre mænd på hvert sit sæde. Hvert sæde fungerer også som to kiler, der presses ned i jorden og sørger for at skubbe den sammen omkring hver plante. Alle planter ligger i forskellige kasser efter sort foran de træ mænd, som i en bestemt rækkefølge tager planter op af kasserne og stikker dem i jorden.

- En del af planterne er ammetræer. Det vil sige, at de vokser noget hurtigere end de øvrige sorter, så de dels beskytter mod frost og skygger for ukrudt. I løbet af et par år vil ammetræerne være over mandshøjde, så efter otte til ti år skal de fjernes fra skoven, siger Martin Hansen.

Det tager tre mand cirka to arbejdsdage at plante godt syv hektar skov, og på Birte og Jørgen Lykkes jord svarer det til 10.000 planter.

Tak for lån
Idéen til at anlægge privat skov opstod, da en del af Birte og Jørgen Lykkes jord blev udstykket til parcelhusgrunde.

- Dernæst anlagde vi en stor sø, som vores nye naboer også benytter. Det sidste stykke jord ville vi ligeledes bruge til noget, der blot kunne passe sig selv, men samtidig er kønt at se på for os og naboerne. Og så hedder den nedlagte landbrugsejendom, vi bor på, Nørreskovgaard. Det må betyde, at her før grusgrav og landbrug lå en skov. Så at anlægge skov igen er egentlig også en måde at levere et lån tilbage til naturen på, filosoferer Birte Lykke.

   

Læs også